Zero Days – White hat Hackers VS Black hat Hackers

Tegenlicht neemt ons wederom mee naar de internationale wereld van hackers, mallware en de handel van ‘zero days’, oftewel handel in onbekende lekken in zowel online als offline software. Een strijd tussen white hat en black hat hackers bepaalt onze online veiligheid. Nederland loopt voorop met digitale ontwikkelingen, maar is daardoor ook extra kwetsbaar voor aanvallen. Is Nederland wel klaar voor een cyberoorlog?
Wereldwijd zijn hackers op zoek naar nog niet ontdekte lekken in websites en software, zogenaamde “zero-days”: geheime achterdeurtjes op uw computer die u onmogelijk kunt afsluiten omdat er nog geen sleutel voor is. Die lekken worden verhandeld voor astronomische bedragen. In de cyber-wereldhandel, waar geen regels gelden, heeft u geluk met “white-hat” hackers die waken over uw online veiligheid. Maar hun tegenhangers, de zogenaamde “black-hat” hackers, hebben belang bij een onveilig internet en verkopen veiligheidslekken aan de hoogste bieder.
Tegenlicht sprak o.a. met Ex-hacker Katie Moussouris, een grote speler op de witte markt voor veiligheidslekken. Ze zette een beloningenprogramma voor hackers op bij Microsoft en werkt nu voor HackerOne, waar white-hat hackers kwetsbaarheden kunnen melden in ruil voor prijzengeld. Op het grootste hackerscongres ter wereld, DefCon, ontmoet Tegenlicht Charlie Miller, die als eerste de iPhone en de MacBookAir hackte en toegeeft weleens voor $70.000 een lek aan de NSA verkocht te hebben.

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”12″ maand=”10″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1219701″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1219701″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=bvTW5IXkBbY
[tab:END]
[divider/]