Zero Waste: Napels, de maffia en afval

De Italiaanse stad Napels staat al decennia lang bekend als een maffia bolwerk. De Maffia uit Napels heeft al tientallen jaren de afvalverwerking in handen en verdient hiermee miljarden door het op illegale wijze dumpen van afval uit de rest van Italië. Dit zorgt dan ook al jaren voor onveilige situaties voor de bevolking van Napels
In 2011 waren de burgers het zo spuugzat dat ze tijdens de burgemeestersverkiezingen massaal stemden op de partijloze Luigi de Magistris. De Magistris belooft de oplossing van het afvalprobleem en wint de verkiezingen met meer dan 65 procent van de stemmen. Kort na zijn aanstelling ondertekent hij het zogenaamde Zero Waste convenant. Dit betekent het terugbrengen van de afvalproductie tot nul, door middel van slim hergebruik van materialen en het voorkomen van afval.
Na de verkiezingen slaat de maffia echter onmiddellijk terug. Overal in Napels wordt vuilnis op de straten gedumpt, vuilniswagens worden beschoten. Filmmaker Raffaele Brunetti trekt zich dit probleem aan en besluit om terug te keren naar Napels, 20 jaar nadat hij zijn geboortestad heeft verlaten, om te kijken of het nog mogelijk is het afvalprobleem van Napels op te lossen.


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1193239″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1193239″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=3XZvZy8i6t8

Myopic official policies, coupled with huge economic interests in waste management, have already caused irreversible damage. The film follows the case of the city of Naples, which, after decades of waste crisis, seems to have a new hope thanks to a Utopian madman and his fellow citizens. The new mayor, whose campaign focused on dealing with the garbage and Mafia issues, signed the Zero Waste protocol. Will Naples be able to turn from the worst into the best example of waste management?

[tab:END]
[divider/]