101 East: Battling the Yakuza

Yakuza is de naam van een Japanse criminele organisatie die al meer dan 100 jaar actief is en door de buitenlandse pers ook gewoonweg de Japanse maffia wordt genoemd. Ze zijn ingedeeld in verschillende rivaliserende bendes (kumi’s).De Yakuza volgt een strenge hiërarchie en verschillende codes in vorm van eigen huisregels en zijn op bijna alle Japanse eilanden vertegenwoordigd. Traditioneel zitten er ook leden in Thailand en Zuid-Korea. In de vroege negentiger jaren was de Yakuza ook actief in New York en Australië, in Europa gelden Parijs en (blijkbaar) Amsterdam als belangrijke plekken voor de Yakuza.
Sinds 1993 is een lidmaatschap bij een kumi in Japan strafbaar, al zijn sommige groepen en bendes nog steeds gewoon te vinden met adressen en telefoonnummers in de telefoongids van Tokio en Osaka. Ondanks dat de laatste jaren de ooit goede verhouding met de politie en het algemene aanzien in de samenleving verslechterd is, vormen de Yakuza nog altijd een invloedrijke gemeenschap binnen de Japanse samenleving en hebben ze vooral hun invloed in banken versterkt.
Er zijn wel veranderingen aan het opkomen. Aan de ene kant is het aantal klachten van de burgers over Yakuza-activiteiten toegenomen. De bevolking accepteert de Yakuza niet meer volledig. Anderzijds komen er steeds meer jonge Yakuza, die niet meer bereid zijn om zich aan de traditionele normen en regels te houden. Deze groep wil meer geweld en het gebruik van vuurwapens. Er worden ook steeds meer onschuldige slachtoffers gemaakt tijdens schietpartijen tussen bendes, wat vroeger zeer zelden voorkwam. Ondertussen wil de Japanse justitie nu voor eens en altijd een einde maken aan de macht van de Yakuza.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZWrSqQ4lvjw
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]