2DOC – Naziha's Lente

Het leven van de alleenstaande moeder Naziha heeft weinig geluk gekend. Als tienermeisje werd ze uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man. Ze kan er nog altijd boos om worden. ,,Ik ben gewoon verkocht”, roept ze met schelle stem in de documentaire ‘Naziha’s Lente’. En de ellende hield niet op bij het huwelijk alleen. Ook haar gezin bezorgde haar hoofdbrekens. Tien kinderen, negen zoons en een dochter, kreeg ze maar liefst en het zijn allemaal geen lieverdjes. Het gezin stond daardoor lange tijd bekend als hét probleemgezin van Amsterdam.
Negen jaar geleden besloot ze zelf de baas te worden in haar leven. Ze scheidde van haar man en probeerde samen met hulpverleners haar kinderen in het gareel te houden. Het lukte, ook omdat haar oudste zoons uit huis gingen.
Nu alles redelijk op orde is, probeert ze haar leven weer kleur te geven. Ze wil aandacht voor zichzelf en een goed leven voor haar jongste kind, haar enige dochter. Maar dat is lastig. Overal staat ze nog altijd bekend als de moeder van het probleemgezin. En de sociale controle van de Marokkaanse gemeenschap is sterk. Zij kijken argwanend naar haar vrijgevochten plannen. En ook haar zonen zijn niet bepaald ruimdenkend. Als ze tijdens het eten vertelt dat ze op zoek wil naar een nieuwe man, zet één van hen, haar direct in de hoek. ,,Kan je schrijven? Schrijf het dan maar op je buik.”
Filmmaakster Gulsah Dogan maakte een documentaire over de strijd van Naziha die op het IDFA werd bekroond met de BankGiro Loterij IDFA Audience Award. Het is een documentaire die sterk afsteekt tegen haar vorige werk ‘Liefdeswinter’. Daarin maakte ze een portret van haar oom Cemal en tante Emine. Het toonbeeld van ideale liefde.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/uitzending-gemist” dag=”15″ maand=”06″ jaar=”2015″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken1 ]
[tab:Trailer]
httpv://youtu.be/3d0o7kmXlKw
[tab:END]
[divider/]