Als het kan, dan moet het

Elke winter weer als het vriest krijgen duizenden mensen in Nederland schaatskoorts. De schaatsen worden van zolder gehaald, en nog voordat het eigenlijk kan zijn de echte ‘die hards’ al op het ijs te vinden. Filmmaker Leendert Pot is zo’n schaatser: “Ik heb zelf dat virus ook en ben één van die waaghalzen. Ik moet meteen het ijs op. Als schaatser/filmmaker ben ik één van de eerste pioniers, dus met de camera. Schaatsend terwijl ik film en filmend terwijl ik schaats, zolang er ijs ligt.”
Eigenlijk ongelofelijk dat er maar zo weinig documentaires zijn over één van onze nationale sporten, schaatsen. Bij het begin van de documentaire al bij het horen van het krakende ijs kon ik al niet meer stoppen met kijken. Prachtige mooie beelden van ons mooie landje in de winter. Een perfect voorbeeld dus van het aloude spreekwoord “een beeld zegt meer dan duizend woorden”. De documentaire is dan ook gedurende twaalf(!!!) jaar en is compleet op de schaats opgenomen. Dit alleen al toont al aan hoe zo’n grote schaatsliefhebber de maker Leendert Pot is. Ik ben zelf helemaal geen groots schaatsfan, maar deze documentaire is prachtig!
Fotoboek & dvd (foto’s Gjelt Dijkstra) “Als het kan dan moet het” te bestellen voor 17,50 + 2.50 verzendkosten, zie de website voor meer informatie.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”WO_NCRV_018345″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]