De documentaire Zeitgeist: Moving Forward is het derde deel in de documentairereeks waarvan de eerst twee delen gezamenlijk meer dan 150 miljoen keer bekeken werden en hiermee een nieuw record vestigden als meest bekeken internet documentaires in de geschiedenis.

De Zeitgeist documentaires geven inzicht in hoe ons huidige systeem werkt of beter gezegd, niet werkt. Het toont de negatieve werking van de meest geaccepteerde en minst begrepen gevestigde instituten in onze samenleving waaronder: het geld systeem, georganiseerde religie, massamedia en het militaire apparaat. Zeitgeist onderscheidt zich van andere documentaires door niet alleen problemen te signaleren, maar hiervoor tevens oplossingen aan te reiken.

Na de release van Zeitgeist: Addendum is een wereldwijde beweging opgericht met de naam The Zeitgeist Movement, die op dit moment meer dan een half miljoen leden telt. Het doel van The Zeitgeist Movement is om de huidige samenleving te veranderen naar een systeem van globale samenwerking, duurzaamheid en toepassing van wetenschap en technologie om de fundamentele problemen van de huidige samenleving op te lossen.

In Zeitgeist: Moving Forward zullen experts aan het woord zijn op het gebied van antropologie, neurobiologie, economie, technologie en andere relevante disciplines die inzicht geven over de staat waarin onze samenleving zich bevindt. Het zal duidelijk worden waarom het nodig is om te veranderen en er zullen praktische mogelijkheden gepresenteerd worden hoe we deze verandering zouden kunnen bewerkstelligen. Hou er wel even rekening mee dat de documentaire bijna 3 uur duurt!!

Je kunt de docu hierboven met Nederlandse ondertiteling bekijken, maar de Engelse versie heeft een betere beeldkwaliteit.

Door docunet

0 gedachte over “Zeitgeist 3 Moving Forward”
 1. Deze documentaire staat zeker in me top 3 ^_^
  Hele mooie op bouwing van verandering van de maatschappij in de wereld en wat nou echt belangrijk is en wat de wereld systeem mist.
  Een goed idee vindt ik dat machines meer overnemen en dat daardoor meer mensen minder te doen krijgen en daardoor meer vrijwilligers werk kunnen doen voor onderzoek en verbetering voor de wereld. Het geld systeem zou denk het wel moeten verdwijnen.
  Op het einde van de docu:
  Beetje onrealistisch in deze tijd dat er op het einde alle mensen het geld weigeren over de hele wereld. Het is zeker mooi idee als je mij vraagt, maar vraag me dan meer af hoe dat er dan uit zou komen te zien. Denk niet dat dit in mijn generatie zal voorkomen maar denk wel dat dit ooit eens zal gaan komen en daardoor de hele wereld zal worden veranderd.
  Thx Eeuwen voor de docu ^_^

  1. Mooi verhaal om tegemoet te komen aan de menselijke behoeften/wensen.
   Nou nog een verhaal om tegemoet te komen aan de verdeling van schaarste en de verdeling van ongewenste, maar nodige, werkzaamheden.
   En ook graag een verhaal om buttom up innovatie te bevorderen.
   Wie gaat er nadenken over betere landbouwtechnieken, als er genoeg eten is? En wie zorgt er voor het eten van mensen die daar over nadenken?

  2. Zeker zou er veel moeten worden verandert om zoiets gigantisch vernieuwend te kunnen introduceren. Maar ik denk dat dit wel in een tijdspanne van 10 jaar zou kunnen worden gerealiseerd.
   Er zijn zoveel ontevreden mensen, kijk maar om je heen. Hoeveel mensen zijn er wel niet ontevreden met het werk dat ze doen? Hoeveel mensen zeggen wel niet: “Altijd weer dat kut geld.” of met oog op de politiek, “Het is toch altijd hetzelfde, grote praatjes maar niets waarmaken.”
   De eerste stap is al genomen, mensen bewust maken.
   De tweede stap zou zijn om deze mensen, de mensen die de wereld waar ze in leven willen veranderen samen te brengen. Bijvoorbeeld door wereldwijde demonstraties.
   De derde stap is dan een revolutie.
   De vierde en laatste stap is het afbreken van de “oude wereld” en het opbouwen van “de nieuwe wereld”.
   Vergeet niet dat al meer dan 15 miljoen mensen deze docu hebben bekeken. Over een jaar zou dat het tienvoudige kunnen zijn. Morgen zou het al het tienvoudige kunnen zijn.

 2. Trouwens, als je gaat bedenken dat door automatisering er al vrij weinig werk is, zal er waarschijnlijk om het werk worden gevochten.
  Wat wil je anders gaan doen? Genieten van het leven? Leuk, maar ook dat verveeld.
  http://www.thezeitgeistmovement.com/
  Ik adviseer iedereen die ook verandering wilt zich hierbij aan te sluiten. Een gezamenlijke kreet om verandering is nodig. Al is het voor de welzijn van de aankomende generaties.

 3. Ze stellen een reëel probleem aan de kaak, wat we zeker niet moeten onderschatten. Ze bieden met hun Venus project echter niet de volledige oplossing. Door techniek wordt namelijk het sociale probleem niet opgelost. Er is geen oplossing voor het kwaad in de wereld. Zo zal er als het Venus project gerealiseerd zou zijn nog steeds ruzie, haat, jalozie, drang naar macht, egoïsme etc. zijn. Pas als deze aard van de mens verandert kan men overgaan op een perfecte samenleving. Persoonlijk geloof ik niet dat de mens ooit perfect zal zijn. De aard van de mens is slecht! Ik vind daarom dat we daar een oplossing voor moeten zoeken, maar ben er van overtuigt dat er geen oplossing is. Het kwaad in de wereld is niet uit te roeien!

  1. Het gevaar zit em juist in de techniek! stel je voor dat de kennis die wij hebben over moleculen op de een of andere manier juist tegen ons wordt gebruikt om depopulatie te bevorderen? Stel je voor dat de wereld van de ene op de andere dag opeens geen werk meer heeft dankzij automatisering? En kijk naar de populatie van tegenwoordig: waar je ook loopt reist of werkt t straatbeeld is t zelfde iedereen kijkt en is bezig met zijn mobiel, met twitter met facebook met hyves en ga zo maar door….Daar waar men vroeger nog boeken las is men tegenwoordig bezig met ”so you think you can dance” of ”the voice of holland”…Techniek is iets positiefs…wanneer het in GOEDE handen beland…maar helaas is de realiteit allang anders!

 4. Een zeer interessante documentaire. Hoewel het in sommige punten érg ongenuanceerd is, stelt het problemen aan de kaak die nodig aan de kaak moeten worden gesteld. Neem echter ook deze docu met een korreltje zout. De mensen die aan het woord komen zijn niet de mensen met de verstandigste denkbeelden en als je mensen spreekt uit de verschillende vakgebieden, kunnen die je vertellen dat de debatte in dat vakgebied veel breder en genuanceerder zijn dan hier wordt gepresenteerd.
  Toch is het van belang om na te denken over milieu, staatsvorm en economie. Het recente neoliberalisme is onhoudbaar, maar het gaat mij te ver om te filosoferen over een revolutie. Een revolutie heeft in de menselijke geschiedenis weinig iets goeds gebracht. Een revolutie is een keuze voor wanorde, waarin het ook zomaar de verkeerde kant op kan gaan. Bovendien gaat een revolutie ervanuit dat er iets omver te werpen is: wat wilde je omverwerpen? De mensen achter een wereldsysteem? Dat kan niet, er zitten geen mensen achter, er is geen evil-doer, het is een globaal systeem. Wat doe je aan een systeem? Uitzetten. Niet meedoen. En van daaruit trouble-shooten. En dat kan alleen gradueel.
  Willen we een betere wereld bereiken, die bovendien houdbaar en eerlijk is, moeten we naar een nieuwe ethiek, een nieuwe politiek en een nieuwe economie. Dit begint door over deze problemen te praten en niets ‘for granted’ nemen. Actie volgt hieruit, actie volgt altijd uit menselijk initiatief, maar moet doordacht en vanuit positivisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *