Andere Tijden – De heroïne-epidemie

De laatste jaren is heroïne bezig aan een flinke comeback, wat gepaard gaat met de nodige slachtoffers. Het bekendste slachtoffer van een heroïne overdosis is acteur Seymour Hoffman. In de jaren zeventig werd Amsterdam ook geplaagd door een heroïne epidemie. Het aantal heroine verslaafden groeide met duizenden per jaar wat weer zorgde voor een cocktail van diefstallen, overdoses, zwervende en rondhangende junks. Andere Tijden blikt in deze documentaire samen met gebruikers, dealers, hulpverleners en handhavers van het eerste uur terug op een roerige tijd uit de Nederlandse geschiedenis.
Heroïne was in de jaren zeventig vooral populair onder Amerikaanse Vietnam soldaten en veteranen. Toen de Vietnam oorlog op zijn einde moesten de Aziatische triades op zoek naar nieuwe afzetmarkten en hippie bolwerken als Vancouver, Kopenhagen en Amsterdam waren ideaal. Drugsgebruik werd getolereerd de Nederlandse Opiumwet kent een maximum straf van maar vijf jaar. In korte tijd komen honderden illegale Chinezen naar de Nieuwmarktbuurt met koffers vol onversneden heroïne en werd al snel populairder dan het toentertijd gangbare harddrugs opium.
Op het moment dat Amsterdam overspoelt wordt met goedkope heroine arriveren ook steeds meer Surinaamse families in Nederland. In een paar jaar tijd komen zo’n 200.000 Surinamers naar Nederland die veelal wonen in goedkope pensions en grote moeite hebben met het werk vinden. Dit draagt er toe bij dat vanaf 1973 in het oude centrum van Amsterdam steeds meer Surinaamse mannen op straat hangen. Hosselend en dealend, op zoek naar vertier. Deze mannen blijken de ideale tussenhandelaren voor de Chinese heroïne. Er wordt gehandeld op straat, in cafés en kraakpanden op de Zeedijk en de Nieuwmarkt.
In Amsterdam explodeerde in korte tijd het aantal heroïneverslaafden en veel Surinaamse dealers raakten uiteindelijk zelf ook verslaafd. Eind jaren zeventig telt Nederland dan ook zo’n tienduizend heroïne verslaafden. Deze Andere Tijden Documentaire sluit prima aan bij de Andere Tijden Documentaires ‘De Wallen van Haring Arie‘ en ‘Bureau Warmoesstraat – Hill Street Blues aan de Amstel
[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”18″ maand=”09″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1227033″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1227033″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]