Metropolis over wiet

In deze Metropolis documentaire kijken we naar de veranderende wereld van wiet en vragen ons af: wat mag er wel en wat mag er niet? De Nederlandse coffeeshops waren jarenlang het symbool van onze unieke tolerantie en vrijheid, maar de wereld lijkt ons in te halen. In Uruguay kunnen wietboeren sinds dit jaar volledig legaal telen, roken en verkopen. Maar in andere landen woekert de ‘War on Weed’ soms nog heftig voort.
In de documentaire ontmoeten we onder andere Samba uit Senegal, hij rookt zo’n 40 joints per dag. Toch is wiet roken in Senegal illegaal en gevangenisstraffen kunnen oplopen tot twee jaar. Samba begon met roken toen hij 13 was en kan sindsdien geen dag meer zonder wiet.
Anderen gebruiken het juist als medicijn. Cannabis helpt epileptische aanvallen bij kleine kinderen te verminderen. “We hebben 25 medicijnen en diëten geprobeerd, maar niks helpt zoals cannabis,” aldus de moeder van de kleine Lily die speciaal verhuist zijn naar de Amerikaanse staat Colorado waar het gebruik van medicinale cannabis is toegestaan. Ook in Israël wordt wiet gebruikt voor medicinale doeleinden. Veel Israëlische soldaten raken niet alleen fysiek gewond, maar krijgen ook geestelijk het zwaar te verduren. Als gevolg van betrokkenheid bij een vuurgevecht, lijdt Ben aan posttraumatische stress. Hij nam soms wel 13 anti-depressiepillen per dag. Nu heeft Ben ontdekt dat ook marihuana de pijn kan verzachten.

[sc name=npocredits2 programma=”Metropolis” externelink=”http://www.metropolistv.nl/” dag=”04″ maand=”09″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/metropolis/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1209497″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1209497″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]