Andere Tijden: De jaren 50 special

Bijna een uur kleurenfilm over de jaren vijftig, een periode die we tot nu toe alleen in zwart-wit kenden. Bloemencorso’s, Juliana en Bernhard bij bosnegers, broodtrommels op de bagagedrager, rokende kinderen en de feestelijke entree van de Philips hoogtezon: het zijn slechts een paar van de kleurenfragmenten die onze kijk op de jaren vijftig voorgoed doen veranderen. De jubileumuitzending ‘De andere jaren vijftig’ geeft een uniek beeld van een decennium dat saai, sober en truttig was, maar in kleur eigenlijk best meevalt.
Tegenover de kleurrijke jaren zestig en de vrijgevochten jaren zeventig staken ze altijd wat bleekjes af: de jaren vijftig. De jaren van burgerlijkheid, truttigheid, verzuiling en de allesoverheersende spruitjeslucht. Een saaie tijd van hard werken, sober leven, een gezagdragende overheid en een onaantastbare kerk. Langzaam maar zeker komt er verandering in dit eenzijdige beeld van de jaren vijftig. Wie immers verder kijkt op de fundamenten van knus en kneuterig vindt de eerste contouren van de moderne samenleving. Deze extralange jubileumuitzending geeft de spanning tussen traditie en vernieuwing weer die de jaren vijftig zo hebben gekenmerkt.
Voor degene die geen genoeg kan krijgen van de C1000 ‘dagje uit‘ reclame, check deze documentaire rond 38:00 🙂
Zie ook Nederland in de jaren 60 en De verwarrende jaren 70
Deze documentaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 22-03-2005. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1243003″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1243003″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]