Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953

De Tour de France van 1953 was voor Nederland een enorm succes. Met maar liefs vier Nederlandse etappeoverwinningen (Gerrit Voorting, Jan Nolten, Wim van Est en Wout Wagtmans), een vijfde plaats van Wagtmans in het eindklassement, en als klap op de vuurpijl een ongekende overwinning van de Nederlandse ploeg in het ploegenklassement, steeg de tourkoorts in ons land naar ongekende hoogte. De huldiging van de winnende ploeg in het Olympisch Stadion trok 40.000 toeschouwers.
Kort na deze Tour verschenen er een filmdocumentaire over het Nederlandse wielersucces, gemaakt door Haghe-film, het filmbedrijf van Nederlandse filmpionier Willy Mullens. Drie weken lang volgden ze de wielrenners als ware guerillafilmers. De Tour-leiding werkte namelijk zoveel mogelijk tegen, zodat veel opnames in het geniep werden geschoten. Ook gaven de makers zichzelf maar enkele dagen voor de eindmontage om de film nog in dezelfde week van de finish naar de bioscoop te brengen.
Zo werd een unieke film gemaakt, volgens sporthistoricus Marnix Koolhaas zelfs de eerste Nederlandse sportdocumentaire ooit. De opname raakte verloren om in 1998 voor één keer weer op te duiken in het Filmmuseum. De kwaliteit van het materiaal was echter zo slecht, dat een nieuwe vertoning onmogelijk leek. Toch is het gelukt om de opname te restaureren en digitaliseren. Na ruim 60 jaar wordt deze vergeten Tour-film uit 1953 voor het eerst op Nederlandse televisie uitgezonden. Wat mogen we toch blij zijn in Nederland met een programma als Andere Tijden Sport!
Deze documentaire van Andere Tijden Sport werd oorspronkelijk uitgezonden op 02-07-2015. Meer Documentaires van Andere Tijden Sport kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1246144″]
[tab:Versie2]
[npodocplayer id=”VPWON_1246144″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]