Clash of Warriors: Patton vs von Kluge

Weken lang na de D-Day landing konden geallieerde troepen geen kant op in dichte Coulisselandschap (bocage) van Normandië met de kleine velden, smalle straatjes en hoge heggen waar de Duitsers dankbaar gebruik van maakte met anti-tank en sluipschutter hinderlagen. De weerstand kon alleen doorbroken worden door een spectaculaire uitbraak, deze belangrijke taak werd toevertrouwd aan de flamboyante ‘typische’ Amerikaan George Patton. Op 2 juli 1944 werd Günther von Kluge belast met het commando van de Duitse troepen in Normandië om Patton te stoppen.
Günther von Kluge kreeg in 1939 het bevel over het 4e leger, die de Poolse Corridor bezette. In 1940 werd hij op het Westelijke front ingezet en werd hij bevorderd tot veldmaarschalk. Na de val van Frankrijk werd hij, samen met nog elf anderen, op 19 juli 1940 door Hitler bevorderd tot Generaal-veldmaarschalk. Hierna nam hij deel aan Operatie Barbarossa tegen Rusland.
George Patton die in 1912 nog mee deed aan de zomerspelen in Stockholm was een bijzonder figuur, hij dacht dat hij een reïncarnatie was van Generaal Hannibal, een Romeins legionair, een Napoleaans veldheer en andere historische militaire figuren. Maar hij was ook iemand die net zoals zijn Duitse tijdsgenoten ver voor de Tweede Wereldoorlog al het belang van tanks inzag. In de vroege jaren ’20 stelde Patton een petitie op aan het Amerikaanse Congres voor financiële middelen voor een pantserdivisie. Hij had geen succes. Kort na de Blitzkrieg van Duitsland in West-Europa, toen de VS nog niet aan de oorlog deelnam wist Patton het Congres wel te overtuigen van de noodzaak voor de VS om pantsertroepen te hebben. In 1942 leide hij zijn eerste missie, toen de Amerikaanse strijdkrachten aan de kust van Marokko aan land gingen om zo de Britten te helpen in de strijd tegen het Afrika Korps van de Duitse generaal Erwin Rommel.
In de documentaire worden niet alleen de twee veldmaarschalken besproken, maar wordt er ook gekeken naar de tactieken en de bewapening van beide legers. Zoals je meteen kan zien is het duidelijk een documentaire (serie) van de oude stempel met ongerestaureerde zwart/wit beelden aangevuld met wat computer animaties. Al met al zeker geen slechte documentaire (serie)

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpv://youtu.be/SXZ5s9ybCDU
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]