Dokument: Groningen Beeft

Minister Kamp besloot onlangs dat de NAM minder aardgas mag winnen uit de Groningse bodem en dat Groningers worden gecompenseerd voor de door gasboringen geleden schade. Dat het aantal aardbevingen de komende jaren hierdoor niet zal afnemen lijkt genegeerd te worden. Groningen Beeft is een in december uitgezonden documentaire over de ingrijpende gevolgen van aardbevingen door gaswinningen voor de inwoners van Noordoost Groningen.
Als eind jaren 50 het aardgas in de Groninger bodem wordt ontdekt, zijn de inwoners hoopvol over de financiële groei en werkgelegenheid in de regio. Er is nog alle vertrouwen in de NAM en men denkt dat de schade wel mee zal vallen. Een bodemdaling van maximaal de dikte van een rijksdaalder over de lengte van een voetbalveld, wordt er voorspeld. Maar met de onrust in de bodem stijgt de onrust bij de bewoners van het gebied.
De toenemende bevingen schudden de mensen letterlijk en figuurlijk wakker. Steeds meer mensen melden zich bij de NAM met scheuren in hun huis, verzakkende vloeren en bakstenen die uit de muur vallen. De consequenties in het dagelijks leven van de Groningers worden steeds beter zichtbaar: cultureel erfgoed en woonhuizen raken onherstelbaar beschadigd en de huizenprijzen kelderen. Men voelt zich in de steek gelaten door de politiek die de NAM blijft steunen omdat aardgaswinning nu eenmaal van cruciaal belang is voor de Nederlandse economie. De Groningers vragen zich dan ook af waar die miljarden zijn gebleven die onder hun voeten uit zijn gepompt en waar is Den Haag nu Groningen hulp nodig heeft?

[sc name=npocredits2 programma=”Dokument” externelink=”http://dokument.ncrv.nl/” dag=”16″ maand=”12″ jaar=”2013″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/dokument/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1652807″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Hupa4EL8eDM
[tab:END]
[divider/]