De berging van de Koersk

In 2000 zinkt in de Barentszzee bij Rusland een hightech kernonderzeeër: De Koersk. Het lijkt onmogelijk om op de grillige Barentszzee deze onderzeeër te bergen. In deze documentaire het ongelofelijke verhaal van de broers van Seumeren uit de Meern, zij waren diegene die tegen alle logica in de Barentszzee wisten te temmen.

De concurrenten en de wereldpers verklaarden de broers Van Seumeren voor gek, maar met een gewaagd plan gingen de broertjes in mei 2001 toch aan de slag. De tijdsdruk was de grootste stressfactor. De Barentszzee wordt elke jaar in oktober zo onstuimig dat elke reddingspoging onmogelijk wordt.

Om het plan van de broers uit te voeren moest in korte tijd een heel nieuw schip worden gebouwd, met nieuwe technieken die nog nooit eerder waren getest. Dat lukt, maar in de Barentszzee aangekomen stapelen de tegenslagen zich op. De zagen werken niet goed en de zee blijft stormachtig. De missie lijkt mislukt. Uiteindelijk wordt de Koersk begint oktober toch gelicht. Als helden worden Jan en Frans Van Seumeren door president Poetin in Rusland onthaald.

4 reacties

  1. Geweldig, wat een team! mag dit eigenlijk niet zo zeggen, maar echt mannen met ballen!

  2. Voor de 3e keer heb ik deze documentaire gezien en iedere keer krijg ik weer dat trotse gevoel van ‘dat doen die broers van Seumeren toch maar’ in een ongekende tijd van enkele
    maanden voorbereiding en dan te bedenken dat je wel een heeel knappe kop moet zijn om dit poedelend in een bad te bedenken!! Nu wil ik dit op DVD aan mijn buitenlandse familie laten zien en hoe kom ik aan deze DVD? Hoeveel kost het dit te bemachtigen?
    Groet, Ellen.

  3. Met veel belangstelling gekeken en graag wil ik deze docu ook op DVD. Is deze nog ergens te koop??
    Groet Jaap

Reacties zijn gesloten.