De bezem door de wallen, deel 1 – Criminogeen

Het eerste deel van de nieuwe driedelige documentaireserie over de Wallen in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil criminaliteit bestrijden op de Amsterdamse wallen door coffeeshops en prostitutieramen te sluiten. Frans Bromet volgt de bedreigde ondernemers, zoals raamexploitant Slim die trots is op zijn ‘vijfsterrenkamers’.
Willy van der Sloot bezit twee prostitutieramen in een pandje aan het Singel. In een vergadering van de vereniging van raamexploitanten hoort Willy dat de gemeente haar ramen wil sluiten. Volgens de gemeente is Willy’s onderneming ‘criminogeen’. Willy verhuurt haar ramen aan oudere prostituees die volgens haar het werk met plezier doen, en zeker niet gedwongen worden.
Tonny van Es is al 25 jaar eigenaresse van coffeeshop ‘The Old Church’ op het Oudekerksplein, midden op de Wallen. Per brief hoort zij dat ze haar onderneming moet sluiten. Volgens de gemeente is de coffeeshopbranche net als de prostitutiebranche ‘criminogeen’: Ze trekken criminele activiteiten als mensenhandel en witwassen aan. Tonny snapt het niet. De Nederlandse wetgeving staat de verkoop van softdrugs aan de voordeur toe, maar verbiedt de aanvoer ervan. En dat trekt duistere types aan, maar dat is niet haar schuld.
Slim Gharbi verhuurt kamers aan prostituees in acht verschillende panden op de Wallen. ‘De passage’ is zijn paradepaardje. In deze vijfsterrenkamers kun je niet onder de vijftig euro bij een meisje terecht. De gemeente weigert Slim een vergunning, omdat hij een stroman zou zijn voor zijn criminele huisbazen. Slim ontkent dit ten stelligste en laat zien hoe zijn dagelijkse werkzaamheden als Wallenondernemer en zijn contacten met vrouwelijke klanten verlopen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1513825″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]