Het eerste deel van de nieuwe driedelige documentaireserie over de Wallen in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil criminaliteit bestrijden op de Amsterdamse wallen door coffeeshops en prostitutieramen te sluiten. Frans Bromet volgt de bedreigde ondernemers, zoals raamexploitant Slim die trots is op zijn ‘vijfsterrenkamers’.
Willy van der Sloot bezit twee prostitutieramen in een pandje aan het Singel. In een vergadering van de vereniging van raamexploitanten hoort Willy dat de gemeente haar ramen wil sluiten. Volgens de gemeente is Willy’s onderneming ‘criminogeen’. Willy verhuurt haar ramen aan oudere prostituees die volgens haar het werk met plezier doen, en zeker niet gedwongen worden.
Tonny van Es is al 25 jaar eigenaresse van coffeeshop ‘The Old Church’ op het Oudekerksplein, midden op de Wallen. Per brief hoort zij dat ze haar onderneming moet sluiten. Volgens de gemeente is de coffeeshopbranche net als de prostitutiebranche ‘criminogeen’: Ze trekken criminele activiteiten als mensenhandel en witwassen aan. Tonny snapt het niet. De Nederlandse wetgeving staat de verkoop van softdrugs aan de voordeur toe, maar verbiedt de aanvoer ervan. En dat trekt duistere types aan, maar dat is niet haar schuld.
Slim Gharbi verhuurt kamers aan prostituees in acht verschillende panden op de Wallen. ‘De passage’ is zijn paradepaardje. In deze vijfsterrenkamers kun je niet onder de vijftig euro bij een meisje terecht. De gemeente weigert Slim een vergunning, omdat hij een stroman zou zijn voor zijn criminele huisbazen. Slim ontkent dit ten stelligste en laat zien hoe zijn dagelijkse werkzaamheden als Wallenondernemer en zijn contacten met vrouwelijke klanten verlopen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1513825″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “De bezem door de wallen, deel 1 – Criminogeen”
  1. Ik vindt wel prachtig hoe die slim en tonny hun werk gepassioneerd doen geweldig. en amsterdam tot die geweldige plek maken wat het is. of moet ik binnen kort zeggen tot wat het was. mooi tijd document ook voor jaren later deze

  2. Deze Linkse elitaire vervloekte importamsterdammers willen alles in de hoofdstad naar de klote maken.
    Wat een verlies als dit gedeelte van Amsterdam gesloten wordt, onder het mom van allerlei kutverzinseltjes, criminele activiteiten enz enz.
    Veel mensen (Toeristen) komen alleen voor dit uniek stuk Hollandse kultuur, wat willen ze nu eigenlijk hiervoor in de plaats? nieuwe kantoortjes voor hun elitaire billenmaatjes?, die in hun job meer mensen op een “legale” manier geld uit de zak stelen (Banken, verzekeringen en noem maar op).
    Ben ik blij dat ik niet meer in Amsterdam woon, ik zou iedere dag over de rooie gaan.
    Wat een kutland is Holland geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *