De Bijlmerbajes, een bajes zonder tralies

De Bijlmerbajes begon als experiment. Geen tralies voor de ramen en gevangenen kregen de sleutel van hun eigen cel. Helemaal in de geest van de jaren ’70. Maar na enkele incidenten werd het regime strenger. En nu moet het Huis van Bewaring sluiten. Heer Olivier, bewakers en directie over het vroegere ‘vrije’ leven in de bajes.
Als de Bijlmerbajes in 2016 definitief de deuren sluit, verdwijnt ook het icoon van een tijdgeest in het gevangeniswezen. De gevangenis wordt gebouwd in de jaren ’70, in een tijd dat er veel aandacht is voor resocialisatie van gevangenen. Tot in de jaren ’50 gaat het vooral om straffen en moeten gevangenen lijdend hun straf ondergaan. Onder grote mediabelangstelling opent op 5 maart 1979 de nieuwste gevangenis van ons land, P.I. Overamstel. Het is een hypermoderne megabajes, gebouwd in de geest van het nieuwe gevangenisdenken. Een humane gevangenis die alle mogelijkheden biedt tot resocialisatie. Gedetineerden zitten niet vast om hun straf uit te zitten, ze worden binnen klaargestoomd voor hun terugkeer naar buiten. En in de jaren ’70 is op dat gebied nog heel veel mogelijk.
Deze documentaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 10-11-2013. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1218708″]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]