De darmen – Poep als medicijn

Er zitten tien keer zoveel bacteriën in onze darm als cellen in ons hele lichaam. De samenstelling van deze darmbacteriën is bepalend voor onze gezondheid. Dik, ziek of depressief? Geef je darmbacteriën de schuld! Een kuur met andermans poep kan uitkomst bieden. Een aflevering van Labyrint over de dierentuin in onze darm.
Zonder de darmbacteriën zijn we ten dode opgeschreven. We hebben ze nodig om energie, vitamines en mineralen uit ons voedsel te halen. Tegelijk gebruiken de bacteriën onze darmen als voedselgronden.
Elk mens heeft zijn eigen unieke samenstelling aan darmbewoners. Dit ecosysteem is zo stabiel dat zelfs een heftige antibioticakuur het nauwelijks aan het wankelen brengt. Toch wil dat niet zeggen dat het ook een gezond ecosysteem is. Het vermoeden groeit dat een aantal ziekten een directe relatie hebben met de opbouw van de bacteriepopulatie in de darmen.
In Labyrint praten wetenschappers over de mogelijkheden om met darmbacteriën ziekten als de ziekte van Crohn, obesitas en suikerziekte aan te pakken. Zelfs depressies zouden wel eens een relatie kunnen hebben de aanwezigheid van ongewenste darmbewoners.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1155432″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1155432″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]