Dokument: De verdediging van Robert M.

De documentaire De verdediging van Robert M. is een uniek verslag van de grootste zedenzaak uit de Nederlandse geschiedenis vanuit het perspectief van de advocaten van de hoofdverdachte. Dat Robert M. recht heeft op verdediging is voor Wim Anker en Tjalling van der Goot een uitgemaakte zaak. Dat zij die verdediging zo goed mogelijk moeten voeren staat voor hen eveneens buiten kijf. Maar dat de zaak een emotionele uitputtingsslag voor alle betrokkenen zou worden had niemand kunnen voorspellen. De verdediging van Robert M. is een documentaire van Maria Mok en Meral Uslu die eerder de gelauwerde documentaires Longstay, Anker&Anker en De Kinderrechter maakten.
Na een melding uit de Verenigde Staten over kinderporno die uit Nederland afkomstig is, wordt eind 2010 de 27-jarige Robert M. opgepakt. Hij blijkt enkele tientallen jonge kinderen te hebben misbruikt op verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam. Uiteindelijk bekent Robert M. 83 gevallen van ernstig seksueel misbruik van jonge tot zeer jonge kinderen. Op 17 maart 2011 begint onder grote mediabelangstelling in de zwaarbeveiligde Amsterdamse Bunker het proces dat ruim twee jaar zal duren.
De verdediging van Robert M. volgt de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak vanuit het advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden waar (doods)bedreigingen arriveren per post, telefoon en mail en waar de advocaten zich in ploegendienst door kilometers dossier met details van het seksueel misbruik worstelen. Tjalling van der Goot en Wim Anker voeren wekelijks intensief overleg met hun cliënt die opgesloten zit in de Penitentiaire Inrichting in Vught, in een cel met 24-uurs camerabewaking.
Deze documentaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 01-10-2013. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu] 

[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=zIAtFMKBnBc
[tab:END]


[divider/]