Frits van de wereld

 
Op 27 maart 1927 wordt Simon Frederik Adriaanse, alias Frits van de Wereld geboren in Amsterdam-Noord. Hij is de oudste van elf kinderen en groeit op in de wijk Tuindorp Buiksloot, ook wel ‘Het Blauwe Zand’ genoemd door de bewoners. Als zijn vader en twee broers door de Duitser worden opgepakt staat Frits van de Wereld er alleen voor met zijn moeder.
Samen moeten zij de vele kinderen in het gezin van eten proberen te voorzien. Ze leven in armoede en hebben slechts een suikerbiet per week waarop Frits begint te stelen om zijn broertjes en zusjes te kunnen onderhouden. Frits van de Wereld wordt in zijn tienerjaren meerdere malen gearresteerd wegens diefstal, de eerste twee keer in 1944 en op 9 januari 1947 wederom. Werkelijk van alles doet hij om aan eten te komen. Als de oorlog over is gaat hij aan de slag als schoonmaker van schepen in de haven en werkt hij als snorder. Frits is een veelzijdige jonge man en bedenkt allerlei manieren om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Aan de slag op de Amsterdamse Wallen

Uiteindelijk gaat hij aan de slag als portier op de Amsterdamse Wallen en verricht allerlei klusjes voor de speelhuizen daar. In de rosse buurt leert hij al snel de pooiers en hun meisjes kennen. Het is net een dorp waar iedereen elkaar kent, tussen de Halvemaansteeg en de Amstelstraat staan veel tippelaarsters, tante Sjaan en tante Bep werken op de Groenburgwal en tante Jennie staat zelfs in de regen op klanten te wachten in de Staalstraat. Ook de pooiers die hen beschermen kent Frits goed.

café De Wereld

Frits geeft zijn jawoord aan Hendrika Everdina Horstman, in mei 1951 krijgen zij een zoon, Reinier Bernardus. Als hij in 1956 het café De Wereld op de Zeedijk koopt, wordt hij al snel door iedereen Frits van de Wereld genoemd. Het café loopt al heel snel erg goed en de Amsterdamse penoze komt er graag hun biertjes drinken. Daarop besluit Frits zijn zaak uit te breiden, hij laat peeskamertjes boven zijn café timmeren en laat hier zijn eigen meisjes voor hem werken.
In die tijd leert hij ook hasjhandelaren kennen en zet zijn eerste stapjes in deze handel. Frits van de Wereld is van alle markten thuis en blijft verder opklimmen, in 1968 maakt hij deel uit van de smokkelhandel in sigaretten. Hij doet dit samen met bekenden voor hem uit de Amsterdamse onderwereld, Gijs van Dam, Maurits de Vries, gokhal eigenaar Jerry H. Pietje P en Utrechtse Bertus.

Hasjtransport over zee

 Kleinschalige hasjhandel laat Frits achter zich, hij pakt het al snel groter aan en houd zich bezig met grote hasjtransporten over zee. Dat lag voorheen nog grotendeels in de handen van oud vissers en vishandelaren uit onder meer Volendam en Den Helder. Frits en zijn compagnon Willem B laten partijen hasj  meevaren op het schip ‘De Spurt’. Deze is in handen van onroerendgoedhandelaren uit Amsterdam, de transporten worden door Frits en Willem betaald en leveren goed geld op.

Onderschepte lading hasj

In maart 1973 wordt het schip echter aangehouden in de Franse Havenplaats Brest en wordt er een lading van 208 kg hasj onderschept.Frits en Willem blijven hun zaken echter gewoon voortzetten met anderen schepen. Hiervoor gebruiken ze onder meer ‘De Kaper’ en ‘De Lammie’. Het schip ‘De Lammie’ zal later groots het nieuws halen en spectaculair ten onder gaan met een straatwaarde van 25 miljoen gulden.

Arrestaties na vondst duizenden kilo’s hasj

In Harlingen gaat het mis op 15 september 1973 –  het schip ‘De Kaper’ wordt aangehouden en er wordt een lading van 2200 kg hasj ontdekt waarop de jongens van Frits van de Wereld worden gearresteerd en ervoor op draaien. Het is 25 april 1974 als Frits zelf wordt aangehouden met 51 kg hasj afkomstig van ‘De Lammie’, bij nader onderzoek wordt er nog eens 2000 kg hasj aangetroffen.

Een dode tipgever

Meerdere arrestaties volgen, schippers die voor hem werken en ook Blonde Greet wordt gearresteerd terwijl ze in haar kofferbak 60 kg hasj vervoert. Er valt zelfs een dode na deze arrestaties, van gestolen diamantenhandelaar David Vaz Diaz werd vermoedt dat hij de politie had getipt. Op 13 mei 1974 werd hij doodgeschoten teruggevonden nadat hij eerder zat ondergedoken in een tuinhuisje. Frits van de Wereld krijgt voor de transporten een celstraf van een jaar en negen maanden.

De smokkel in heroïne

Niet lang na zijn vrijlating heeft Frits grote plannen om de heroïnesmokkel in te gaan. In het najaar van 1975 zoekt hij Gijsje B. beter bekend als Blonde Greet weer op. Hij wilt dat zij Ling Kioe K. alias ‘Tiger’ een gokhuiseigenaar benadert om samen met hem de handel in heroïne op te zetten. Tiger is geen kleine naam in de onderwereld, volgens de Amerikaanse DEA is hij het hoofd van triade Wo Lung Wa. Hij wordt door hen gezien als een van de grootste heroïnehandelaren ter wereld. Blonde Greet doet wat Frits van haar vraagt en legt het contact met Tiger. Zij wordt uiteindelijk voor haar hulp betaald met heroïne, die ze vanuit haar café De Zeemeeuw doorverkoopt aan kleinere ‘jongens’ die op de straten heroïne dealen.

Laatste hasjtransport

Frits van de Wereld is van vele markten thuis en bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij besluit opnieuw een hasjtransport op te zetten met zijn oude compagnon Willem L. en Wil L. die op zijn beurt weer een bekende is van Theo Heuft, de eigenaar van bordeel Yab Yum. Voor het transport wordt ook de hulp van de bende van Klaas Bruisma ingeroepen. De samenwerking blijkt echter geen succes, het transport wordt onderschept en een onderzoek wordt gestart.
In 1984 wordt Frits hiervoor gearresteerd en veroordeeld tot zes maanden cel. Na zijn straf houd Frits van de Wereld het voor gezien en trekt zich terug. Op 12 december 1996 is hij overleden op negenenzestig jarige leeftijd. Simon Frederik Adriaanse beter bekend als Frits van de Wereld is begraven op begraafplaats Zorgvlied in zijn geliefde Amsterdam