Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Scientology, het is de religie van de sterren. Tom Cruise en John Travolta zijn bekende aanhangers. Volgens de Scientologykerk zelf, hebben Cruise en Travolta 10 miljoen geloofsgenoten. Onafhankelijke bronnen houden het op 500.000.
De basis voor het geloof werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelegd. Scienefictionschrijver L. Ron Hubbard schreef ‘Dianetics’ een boek waarin hij betoogde dat ieder individu een onsterfelijke geest is die door middel van een lichaam en een verstand in de wereld staat. Door traumatische ervaringen, niet alleen uit dit maar ook uit vorige levens, krijgt het individu het steeds zwaarder. Scientology-leden gaan samen met een auditor op zoek naar deze ervaringen en proberen die uit te wissen. Wie dat lukt, kan een verlicht bestaan lijden.
Die belofte van geluk trekt mensen aan. Maar er zijn ook schaduwkanten, zo laat Alex Gibney zien in de documentaire ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’, die hij maakte voor HBO. De kerk maakt zich schuldig aan intimidatie, emotionele chantage en knijpt haar leden financieel uit. Dat het huwelijk van Tom Cruise en Nicole Kidman uiteindelijk spaak liep, zou geheel en al te wijten zijn aan gestook door Scientology.
Gibney, die zijn documentaire baseerde op een boek van Lawrence Wright, interviewde acht voormalige leden, onder hen scenarioschrijver Paul Haggis (bekend van ‘Crash’) en acteur Jason Breghe (hij speelde onder andere in Californication en Law and Order). Ze praten over hun vaak schokkende ervaringen, over wat hen aantrok binnen Scientology en waarom ze uiteindelijk de kerk hebben verlaten.
Voor Scientology-kenners biedt de documentaire weinig nieuwe inzichten. De kerk werd eerder al door oud-leden flink door de mangel gehaald in reportages in The New Yorker en Vanity Fair. Toch zou deze documentaire weleens meer impact kunnen hebben. Op het Sundance Festival werd hij enthousiast ontvangen, The New York Times schreef een gloedvolle recensie en op IMDb krijgt de documentaire een 8,5. Het bestuur van de Scientologykerk liet zich, niet zo verwonderlijk, zeer kritisch uit over de documentaire.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2015/going-clear.html” dag=”19″ maand=”05″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://vimeo.com/134792862
[tab:Versie2]
[docutijdelijk datum=”01-06-2015″]
[sc name=docubroken2 id=”19YGhuORcJk” ]
[tab:Trailer]
httpv://www.youtube.com/watch?v=19YGhuORcJk
[tab:END]
[divider/]