Hoe Cosplay levens verandert

In deze korte documentaire kijken we naar het fenomeen Cosplay, een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord refereert cosplay aan alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context. Van oudsher verkleedden mensen zich alleen massaal met Halloween, sinds de tweede helft van de jaren ’60 kwamen er honderden (mannelijke) nerds naar Sciencefictionconventies met kostuums die personages uitbeeldden uit series als Star Trek.
Het internet heeft het mogelijk gemaakt voor veel cosplayers om sociale netwerken en websites op te richten die zich focussen op cosplayactiviteiten terwijl forums hun in staat stelt om verhalen, foto’s, nieuws en tips te delen. De exponentiële groei van het aantal mensen die cosplay oppakken als hobby sinds 1990 heeft ervoor gezorgd dat het fenomeen invloed heeft binnen de popcultuur. Dit is voornamelijk het geval in Azië waar cosplay invloed heeft op de straatmode en de popcultuur.
Het doel van de cosplays, wat ook in de documentaire terugkomt, kan over het algemeen verdeeld worden in drie categorieën. De meeste cosplayers vallen in meer dan één categorie. de groep van mensen die bewondering uiten voor een personage of bij het gevoel vergelijkbaar te zijn met het karakter qua persoonlijkheid dat personage proberen te worden. Dit type Cosplayer wordt meestal gezien als een fan en wordt vaak bestempeld als otaku. Daarnaast heb je een groep die vooral het creatieve proces leuk vind en een gevoel van persoonlijk succes hebben bij voltooiing van een outfit. Als laatste heb je nog de groep bij wie het puur gaat om de aandacht, oftewel de aandachtshoeren (zowel mannelijk als vrouwlijk).

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      

With TV shows dedicated to it, and pictures and videos all across the internet, cosplay has now officially entered the public consciousness. All over the world, enthusiastic fans dress up as their favorite characters and show off amazing homemade costumes at conventions and in inspiring photography sessions. But beyond the glamour is a powerful story of personal transformation. Dressing up helps many cosplayers subvert cultural norms and experiment with new identities. For some, it makes them feel more comfortable in their own skin. A practice that on the surface seems just for fun, in fact can have a profound effect on the cosplayer, revealing another side to this intriguing contemporary movement.

[tab:END]