Hot Coffee trailer

Hot Coffee is een HBO documentaire over het Amerikaanse rechtssysteem. De documentaire bespreekt een aantal zaken binnen dit systeem die er structureel voor zorgen dat burgers worden benadeeld en bedrijven bevoordeeld. Ook de grote rol die de Chamber of Commerce (De Amerikaanse Kamer van Koophandel) hierin speelt wordt besproken.
De naam Hot Coffee komt van een (in Amerika) erg bekende rechtzaak van een 79 jarige vrouw tegen McDonalds over te hete koffie. Haar zaak wordt door conservatieve politici en bedrijven verdraaid in de media en weggezet als ‘Jackpot Justice’. Dit alles om (voor de consument negatieve) hervormingen in het rechtssysteem door te voeren, die Tort Reforms worden genoemd.
Eén van die Tort Reforms die men in verschillende staten heeft doorgevoerd is het stellen van een maximum bedrag dat een jury mag toewijzen aan slachtoffers als schadevergoeding. Zo wordt er gesproken met ouders van een jongen die door een fout van de dokter met flinke hersenbeschadiging wordt geboren. Er is vastgesteld dat er zo’n 6 miljoen dollar nodig is om hem te verzorgen, dat bedrag wordt ook toegewezen. Echter, doordat er een maximum geldt in de betreffende staat, krijgt de jongen slechts 1/5 van het benodigde bedrag van de (verzekering van de) arts.
hot coffee
Is dit in strijd met de grondrechten van Amerikanen, die recht hebben op Juryrechtspraak? Dan koop je toch gewoon een paar rechters bij het Hooggerechtshof?
Het laatste onderwerp waarop wordt ingegaan is de trend dat steeds meer contracten in Amerika gepaard gaan met (natuurlijk in de kleine lettertjes) een zogenaamde “manditory binding arbitration” clausule. Dit wil zeggen dat je met het aanvaarden van het contract alle rechten om naar de rechter te stappen hebt opgegeven en je jezelf verplicht bij een eventueel conflict deel te nemen aan bindende mediatie. Natuurlijk door een mediator die door het bedrijf is uitgekozen.
De met aangrijpende voorbeelden doorspekte documentaire geeft inzicht in een aantal discutabele regels in het Amerikaanse rechtssysteem. Helaas wilden de hoofdrolspelers in een aantal zaken (McDonalds, Chamber of Commerce, Carl Rove) niet voor camera reageren, waardoor enige wederhoor ontbreekt. Desalniettemin een aanrader! (Bron: Piet van den Boer)

[divider/]
Hot Coffee – Trailer
httpvh://www.youtube.com/watch?v=bBKRjxeQnT4
Ook leuk is dit lange interview met onder andere de dochter van de 79 jarige vrouw:
httpvh://www.youtube.com/watch?v=f0BoTlbPO44