Best Worst Movie

Best Worst Movie is een documentaire over de slechtste film die er bestaat. Troll 2 was een jaren ‘80 low-budget horrorfilm die vol zit met tenenkrommend slecht acteerwerk, een niet te volgen verhaal en slechte special effects. Ik heb de film nooit gezien, maar aan de reacties in de documentaire te zien is het een transcendentale ervaring die gelijk staat aan het kijken van Kubrick’s 2001, maar dan aan het andere eind van het goed/slecht spectrum.Een van de kinderacteurs van Troll 2 is opgegroeid als regisseur, en staat dan ook achter de camera in Best Worst Movie. Hij besluit om de rest van de acteurs op te zoeken en samen met hun heel Amerika door te reizen met de film.

En de eerste helft is dan ook een energieke adrenaline-gevulde roadtrip door Amerika waar de acteurs bij elke screening ontvangen worden als superhelden, iets wat compleet bizar is voor deze acteurs, aangezien ze na Troll 2 gestopt zijn met acteren. Voor George Hardy is het een waargekomen droom. Hardy is een van de acteurs die na de film een tandarts in een klein stadje is geworden, maar altijd al droomde van roem en bewondering.

Maar de tweede helft van de film belicht de donkere kant van deze culthit en z’n karakters. De documentaire makers bezoeken de Italiaanse regisseur in Europa om hem uit te nodigen om mee te gaan op de tour, maar wanneer hij in Amerika ontdekt dat de film compleet belachelijk gemaakt wordt terwijl dat absoluut niet zijn bedoeling was wordt hij bitter en enorm passief-agressief. Meer moet ik niet verklappen, maar de film is meer dan alleen een oppervlakkige roadtrip door Amerika, en de uiteindelijke boodschap die je meekrijgt van de film is niet degene die je aan het begin verwachtte.

Best Worst Movie sterkste eigenschap is de montage, die vooral in de eerste helft enorm snel en energiek in elkaar steekt en het enthousiasme van de filmmakers op dat moment enorm goed weet over te brengen. Een aanrader voor iedereen die van een goede documentaire houdt.(Bron: Cinema of memories)