Juliana in de oorlog

Over een week (20 maart 2014) is precies tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. De NOS maakte een documentaire waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsjaren van Juliana.
Het beeld van Juliana als huismoeder in Canada blijkt niet te kloppen, zegt NIOD-onderzoeker Jolande Withuis, die een biografie over haar schrijft. Maar niks is minder waar. De oorlogsjaren beleefde de prinses heel anders dan vaak wordt gedacht. De prinses reisde veel, hield vaak toespraken over de oorlog om zo steun te zoeken voor Nederland en raakte bevriend met de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn vrouw Eleanor. Juliana bezocht tussen 1940-1945 vanuit Canada de Verenigde Staten, de Antillen, Suriname, Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Ze inspecteerde troepen en koopvaardijschepen en hielp het Rode Kruis.
De prinses zocht met haar jonge dochters Beatrix en Irene een veilig onderkomen in Canada toen in Nederland de oorlog uitbrak. Het gezin werd in 1943 uitgebreid met dochter Margriet. Koningin Juliana wordt gezien als de zorgzame moeder die zich weinig bemoeide met de ellende in Nederland. Het verkeerde beeld van de prinses komt volgens Withuis doordat oorlogshistoricus Loe de Jong als medewerker van Radio Oranje in Londen vrijwel geen aandacht had voor haar vele politieke activiteiten. En ook prins Bernhard liet alleen maar zorgeloze beelden van Juliana met haar jonge kinderen zien.

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”NOS” externelink=”www.nos.nl” dag=”5″ maand=”03″ jaar=”2014″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”14act0319Juliana” ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=QJ05ZzNDQhg
[tab:END]
[divider/]