Deze recensie is geschreven door Christiaan Heijerman, student Journalistiek en fervent documentairekijker. Voor meer recensies van Christiaan kunt u op zijn website terecht.

Al Gore lanceerde in 2006 een verontrustende documentaire met daarin informatie over de opwarming van de aarde. Gletsjers smelten, skigebieden verdwijnen, de waterspiegel stijgt en de aarde warmt op. Allemaal onderwerpen waarover de voorbije jaren veel gediscussieerd is, maar hoe serieus moeten we dat eigenlijk allemaal nemen? En hoe accuraat is die documentaire nu eigenlijk?

Over het doel van de documentaire bestaat weinig discussie. De mens moet wakker geschud worden en bij zichzelf ten rade gaan wat er allemaal met de aarde is gebeurd door de jaren heen. De aarde is altijd onderhevig geweest aan veranderingen, maar verandering zoals Al Gore die schetst, zijn wel erg confronterend. Dat vindt ook Bas van de Schootbrugge, Geoloog, en verbonden aan de Universiteit Utrecht. “De documentaire is een tikje sensationeel, maar pijnlijk accuraat. In de wetenschap bestaat weinig discussie over de ernst van de situatie, meer over hoe het opgelost moet worden. Door toedoen van de mens stijgt de co2-concentratie in de atmosfeer snel. Dan moet je denken aan ontwikkelingen als de industriële revolutie, of het feit dat we tegenwoordig voor een tientje met het vliegtuig kunnen reizen. In de film maakt Al Gore complexe situaties toegankelijk voor het volk, dat spreekt mij persoonlijk erg aan. Naast het feit dat het een boodschap is die we niet kunnen negeren.”

Als we naar de laatste honderdvijftig jaar kijken, dan zien we dat de warmtecurves –Al Gore duidt dat in de film met behulp van een hoogwerker aan- razendsnel stijgen. De tien warmste jaren van de laatste honderdvijftig zijn de afgelopen vijftien jaar gemeten. “Dat zijn zorgwekkende statistieken”, zegt Van de Schootbrugge. “Het lastige van de situatie is dat alles in direct verband met elkaar staat. Op Groenland smelten ijskappen, dat heeft gevolgen voor kustgebieden. In Canada ontdooit de permafrost, en dat heeft als gevolg dat meer co2 vrijkomt, en de concentratie dus toeneemt. Natuurlijk hebben we het bij deze processen over periodes van tientallen jaren, maar dat de situatie ernstig is, staat buiten kijf.”

An Inconvenient Truth is een absolute aanrader voor iedereen die betrokken is bij het welzijn van de aarde. Hoewel Al Gore op een ietwat sensationele wijze de informatie brengt, kloppen de feiten. Wat de burger daar aan kan doen? Volgens Van de Strootbrugge helpen alle kleine beetjes. “Iedereen denkt altijd dat een individu geen invloed uit kan oefenen, maar alle individuen samen kunnen dat wel. We zijn samen in de problemen gekomen, dan moeten we ook samen zoeken naar een oplossing.”

De documentaire An Incobvenient Truth van Al Gore is helaas nog niet integraal gratis online beschikbaar. Hier is wel de trailer:

No Comments

  1. Hallo, deze documentaire is er 1 die mensen op het verkeerde been zet. De informatie die Al Core geeft is niet waar en als je goed oplet dan kom je erachter dat hij een keer of 5 dingen verteld die gewoonweg niet waar zijn. Klimaatverandering is iets wat mensen doen maar deze mensen zijn niet de burgers. Deze mensen heten de Illuminatie. Deze vreselijke groep mensen sproeien chemicalien d.m.v. vliegtuigen in onze atmosfeer. Dit zijn zeer giftige metalen die wij mensen hierdoor ook binnenkrijgen en wat ons ziek maakt. De vliegtuigen sproeien onze lucht die blauw hoort te zijn vol met chemtrails en daarna worden deze metalen in de lucht opgewarmt door H.A.A.R.P. Dit zorgt ervoor dat er een klimaatverandering waarneembaar is. De klimaatverandering wordt dus door mensen geregeld omdat de Illuminatie het weer kan regelen door manipulatie hiervan. H.A.A.R.P. kan tevens orkanen , aardbevingen en tsunamies creeeren en dit gebeurd ook werkelijk. Google maar eens, Geoengineering en h.a.a.r.p. onderwijs uzelf zo

  2. deze documentaire verteld datgeen wat de Illuminatie u graag wil vertellen en laten geloven. Al Core verteld dingen die hij uit zijn duim zuigt. Dit is absoluut geen aanrader en is zuivere propaghanda. Jammer dat docu op deze op deze website staat!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *