Lobotomy: De Russische Propaganda machine

Lobotomy is een documentaire uit 2010 en toont de persoonlijke aanklacht van filmmaker Yuri Khashchavatski tegen de (propaganda) hersenspoeling van het Russische volk via de media. Aan de hand van de Russisch-Georgische oorlog toont hij hoe ver het daadwerkelijke conflict en de verslaggeving ervan door de Russische staatstelevisie uit elkaar liggen.
De voice-over van de regisseur stuurt het betoog, maar ook betrokken journalisten, militaire deskundigen en politici komen aan het woord. De interviews worden afgewisseld met archiefbeelden, die op hun beurt worden vergeleken met op internet gevonden amateurfilmpjes. “Montage is een krachtig en verraderlijk wapen”, stelt Khashchavatski, en hij kan het weten: behalve voor de regie en het scenario is hij ook verantwoordelijk voor de montage en de effectieve geluidsmix.
Hij beheerst de kunst van de ironie. Als een Russische generaal stelt dat ze de bezittingen van de Abkhazische inwoners ‘beschermen’, laat Khashchavatski zien hoe zijn soldaten plunderend door de dorpjes trekken. Een officier die met bloeddorst in de stem vertelt hoe ze de Georgiërs per raketwerper een vrolijk Kerstmis zullen wensen, wordt opgevolgd door een reeks andere Russische ‘felicitaties’. Het persoonlijke relaas van de regisseur maakt aannemelijk dat de Russische staat niet wordt geregeerd volgens democratische beginselen, maar als een maffia-achtige hiërarchie.
Een documentaire die met alle onrust in Oekraïne natuurlijk ontzettend actueel is. Al kan je je natuurlijk afvragen, in hoeverre is een documentaire die gaat over propaganda niet zelf weer propaganda…?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=o5ZvEwPaJkg

Reportage has become an essential part of any war, but in the Russian-Georgian conflict it is propaganda that has dominated the press. In this wonderfully sardonic documentary an artful collision of fact and fiction exposes Russia’s ongoing abuse of the mass media. A fiercely intimate narrative presence provides a very personal indictment of Russian propoganda tactics, laying bare the state’s relationship with its people.

[tab:END]
[divider/]

Is deze documentaire zelf propaganda?

[dil dil = 15104]