Nederland in 7 overstromingen Afl. 1: Help!

Nederland is wereldberoemd vanwege de voortdurende strijd met het water. De dijken, deltawerken en de baggeraars oogsten alom bewondering. Maar onze uitvindingen om met het water samen te leven ontstonden pas na grote overstromingen, die ons landschap en onze cultuur dramatisch hebben beïnvloed. De zevendelige documentaireserie vertelt in 7 overstromingen het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst.
Ondanks dat extreme overstromingen in Nederland al lange tijd niet meer voortkomen is de strijd tegen het water nog niet gestreden, de kans op een volgende grote overstroming is misschien zelfs groter dan ooit tevoren! De documentaire serie, die geproduceerd werd doorde NTR en Kunst & Wunderkammer, koppelt zeven overstromingen aan zeven universele thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens. Naast deze documentaire serie is er ook een gelijknamig boek en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum
Nederland in 7 overstromingen Aflevering 1: Help!
Ondanks de huidige crisis zijn Nederlanders nog steeds gulle gevers aan goede doelen. We weten ons als geen ander land collectief te organiseren als er waar ook ter wereld mensen in nood verkeren. Natuurlijk is die goedgeefsheid mede ingegeven door een religieuze achtergrond. Toch waren het watersnoodrampen, zoals die in 1809 in het rivierengebied, die aanleiding gaven om niet langer lokaal en via de kerk, maar om vooral landelijk en aangestuurd door de overheid inzamelingsacties op touw te zetten.
In deze eerste aflevering van Nederland in 7 overstromingen beginnen we bij de watersnoden die herhaaldelijk het rivierengebied teisterden in het begin van 19e eeuw. We zien dan hoe de koning, Lodewijk Napoleon, het voortouw neemt bij de organisatie van de hulp aan de slachtoffers. We zien de prenten, naslagwerken en watersnoodpoëzie die toen zijn gemaakt om geld in te zamelen voor de getroffenen.

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”NTR – Nederland in 7 overstromingen” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/7overstromingen.html” dag=”13″ maand=”12″ jaar=”2013″ internelink=”https://documentairenet.nl/tags/nederland-in-7-overstromingen-serie/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1221956″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=d1pAYlMtvSw
[tab:Boek]

Bij Walburg Pers verschijnt 20 november het rijk geïllustreerde boek Nederland in 7 overstromingen, hét boek bij de gelijknamige serie. Het is geschreven door programmamaker Leontine van de Stadt (Kunst & Wunderkammer) en voorzien van een voorwoord van Frank Westerman. Het boek verbeeldt de eeuwige strijd van Nederland tegen het water en de invloed daarvan op het Nederlands landschap, de geschiedenis en de cultuur.

[tab:Tentoonstelling]

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt van 23 november 2013 tot 22 maart 2015 de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. Centraal staat de overstroming van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad: vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916.

[tab:END]
[divider/]