Theo van Gogh. De filmer en columnist was al niet populair bij moslims, maar toen hij een pamflet van Ayaan Hirsi Ali verfilmde, besloot een radicale jonge moslim dat hij dit varken moest slachten in naam van de Barmhartige.
Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1186189″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1186189″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Nederland in 12 moorden 4 – Theo van Gogh geofferd”
  1. wat blijft het toch een doodzonde dat theo vermoord is door een religie die geen enkele vcorm van respect kent, behalve voor zichzelf.

  2. Islam is een geloof dat zelfs opkomt voor de rechten van de planten en dieren,en voor maar het kleinste atoom dat er mag zijn. Iemand beledigen (God en al zijn Boodschappers incl Jezus) dat hem het geliefdste is…., ja zou ik jouw geliefde eens openbaar de wereld in onteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *