Prisoner X

Kranten van over de hele wereld kwamen vorige maand met het nieuws dat Israel de dood had toegegeven van een gevangene die in nationale en internationale media als Gevangene X (Prisoner X) werd aangeduid. In 2010 werd in Israël een ongeïdentificeerde man gearresteerd en vast gezet in blok 15 van de zwaar bewaakte gevangenis van Ayalon in Israël. Ondanks hij in Israël aangekomen zou zijn onder de naam Ben Alon, wist niemand wie hij werkelijk was. Hoewel de zware bewaking er voor moest zorgen dat het niet mogelijk was om zelfmoord te plegen, was ‘Ben Alon’ wel gelukt zichzelf op te hangen in zijn cel.
Zelfs bij de cipiers was niet bekend wat de aanklacht tegen deze man was. Het verhaal werd onder een spreekverbod vanuit de Israëlische regering off line gehaald. Niemand wist wat en waarom, maar wat een zekerheid is, is dat Gevangene X een misdrijf had gepleegd dat het bestaan van de Staat Israël in geding heeft gebracht. Niemand sprak meer over de Gevangene X, waarvan werd aangenomen dat het om een buitenlandse terrorist zou gaan die in staat was in de zwaarbewaakte Ayalon gevangenis zelfmoord te plegen.
Echter twee weken geleden werd een hernieuwde belangstelling aangewakkerd door de Australian Broadcasting Operation ‘Foreign Correspondent’. Dit programma identificeerde Gevangene X als een Joodse, Australische man uit Melbourne van 34 jaar. Dit programma kon vertellen dat het om een aangeworven Israëlische Mossad spion zou gaan die geboren is met de naam Ben Zygier.
Echter omdat het via buitenlandse media bekent werd wie Gevangene X was, werd het voor de Israëlische media nu wel mogelijk te berichten dat het Ben Zygier de Mossad-agent ging. (Bron: Devorah, faq-online.nl) In deze documentaire van de Australische zender ABC zien we wie hij nou werkelijk was en waarom hij gevangen zat.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=BsUFejOWaqk
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]