Tom is de eerste en enige jongen in Nederland die rauw eet. Rauw is een dieet uit Amerika dat voorschrijft dat eten niet wordt gebakken, gekookt of verhit. Tom eet dus geen brood, pasta of rijst. Verder neemt hij geen vlees, vis, eieren of kaas of melk. Tom leeft al 5 jaar van fruit, groenten, noten en zaden. Zijn moeder zegt dat mensen miljoenen jaren geleden ook rauw aten. Tom is tien jaar en woont in Amsterdam, een stad waar je overal al het mogelijke eten kunt krijgen. Hij klaagt niet. Wat eet hij eigenlijk wel?
Ik had deze documentaire al eerder gezien, maar kreeg hem weer binnen via een tip. En ook al zal zijn moeder het beste met hem voor hebben, toch krijg ik weer medelijden met dat jochie. Ik hoop dan ook dat er ooit nog een 2é documentaire wordt gemaakt over Tom als hij wat ouder is, en zelf in staat is om de beslissing te maken of hij op deze manier wilt blijven eten.
Bekijk ook Rauwer, het vervolg op Rauw 5 jaar later.

Interview met de moeder van Tom:

No Comments

 1. Tom leeft al 5 jaar van fruit, groenten, noten en zaden. Zijn moeder zegt dat mensen miljoenen jaren geleden ook rauw aten.
  okee…misschien leven we nu dan ook niet voor niets miljoenen jaren later?:P

  • Zo zat ik ook al te denken… worden we nu nou ook niet iets ouder dan miljoenen jaren geleden 🙂

 2. Hmmm rare ouders maar goed beter dan al die Mac donals KFC en andere fastfood

  • Je bedoelt moeder… papa had al lang de benen genomen… waarom zou dat toch geweest zijn 😉

 3. Tossaert

  Ik wil hem eens zien als hij 30 jaar is. 60 kilo en vel over been?

 4. ‘Een stuk dood beest in de koekenpan….wat denk je als je al dat bloed er uit ziet lopen…’ de enige met gezond verstand, is Tom lijkt het. Nog wel althans. Wat een hersenspoeling.

 5. Hoe we nu eten is ook niet goed. een stuk vlees komt tegenwoordig uit een frabriek die aan massa productie doet. want iets extra’s betalen voor een stuk vlees (goed) bio vlees hoemaar.
  maar of dit de oplossing is ??? geen idee
  het is ut proberen waard succes er mee

 6. Want vroeger hadden ze blender en een perser.
  Interesant concept dat wel, ben wel van mening dat je eigenlijk als kind ook wel een beetje moet kunnen kiezen en dingen proberen!

 7. Na deze doc. gezien te hebben blijft er nog een vraag hangen… Wat krijgen die 2 honden te eten….?

 8. Hoop dat het jochie snel opgroeid en oud en wijs genoeg is om normaal te gaan eten.
  Wat een mislukte moeder zeg bah, word je gewoon naar van zo,n type mens.

 9. Mensen bestaan nog geen miljoen jaar, pas 100.000 jaar ongeveer..

 10. Ik denk dat gevarieerd eten uiteindelijk het beste is. Ik denk dat het vriendje van Tom weer veel te ongezond eet (tenminste van wat ik heb gezien). Ook niet teveel vet eten is iets wat wel kunnen leren. Anderzijds is het eetgedrag van de moeder en Tom wel ietwat te extreem. Op zich is een lekker stuk fruit heerlijk. Maar af en toe een McFish is ook goed te doen. Ik denk dat eenzijdig eten nog erger is. Uiteindelijk zijn er zoveel elementen en voeding die je gezondheid kunnen beinvloeden… dus dan is gevarieerd eten toch het beste, dan dat je de focus gaat leggen op een bepaald soort eten.
  Tom ziet er op zich heel gezond uit. Maar je merkt wel dat hij zwaar geindoctrineerd wordt door zijn moeder die telkens haar eigen wereldbeeld op hem wilt afschuiven. Ik kijk uit naar een volgende documentaire waarbij Tom een stuk ouder is.,

 11. de logica is bij dit filmpje ver te zoeken, wel rauwe groenten,fruit en noten eten omdat ze dat vroeger ook deden, maar geen rauw vlees of vis… dat werd toch vroeger ook gedaan? daarnaast kan je je afvragen of gedroogde mango nog wel rauw is, de zon is dan immers je oven.
  echt jammer dat dit kind een 2de ouder mist die voor wat meer balans kan zorgen in zijn leven, het kind word duidelijk gehersenspoeld in deze 25 minuten.

  • “het kind word duidelijk gehersenspoeld in deze 25 minuten.”
   Grappig dat je dat aanhaalt. Want, in hoeverre zijn de meeste mnesen eigenlijk gehersenspoeld met het eten van de producten die ze kopen en binnen krijgen? En de vele vele ander aangeleerde dingen die niet goed voor je zijn.

 12. Lieselotte

  Ik vind de basis van wat de moeder vind en zegt heel goed. Vlees is heel erg ongezond, maar dat je er meteen kanker van krijgt vind ik onzin. Tegenwoordig krijg je van alles kanker, gewoon omdat wij mensen meteen een oorzaak nodig hebben en dus ook voor ziekten. Vis is daarentegen wel heel erg gezond, dat bevat essentiële vetten. Verder vind ik het wel heel goed om veel groenten en fruit en dergelijke te eten, maar soms iets koken of bakken kan heus wel. Toch heeft dit filmpje me wel aan het denken gezet en ik ben ook van plan meer peulvruchten en zo te gaan eten.

 13. Dus omdat we in de oertijd rauw aten, is het gezond en moeten we het nu dus ook doen? In de oertijd had een mens een levensverwachting van rond de 35 jaar. Het klopt dat kanker toen weinig voor kwam, mensen werden niet oud genoeg om kanker te krijgen!
  In de VS zijn een paar jaar geleden trouwens nog 2 ouders aangeklaagd voor doodslag omdat ze hun kindje hebben laten sterven aan een rauw dieet. Het kindje had hongeroedeem en woog met 6 maanden evenveel als met haar geboorte.

 14. gekke mensen op de wereld.

 15. Dat mens is ziekelijk!!!!!!!!!!!!!!!!! En ik hoop ook dat mensen maar eens even een kijkje moeten komen nemen, om ervoor te zorgen dat dat kind de juiste vetten binnen krijgt!Zij verwaarloost dat hele eetpatroon van dat jochie, ze hersenspoelt hem.Dat mens is echt een idioot!

 16. Marinda

  Jezus zeg, wat een gek mens. Zodra iemand commentaar levert, al is het haar eigen moeder tijdens het kerstdiner, schiet ze gelijk in de aanval en lijkt ze boos te worden.
  Blij dat mijn moedertje gewoon normaal is.

 17. Wat een nare moeder….Dat kind moet geholpen worden..

 18. Er daarbij; er zit toch ook suiker in die 20 stukken fruit die je per dag eet. Echt heel dom is zij hoor.

 19. Renee Janssen

  Akelig hoe militant en manipulerend deze moeder zich opstelt, tegen haar zoontje en tegen de rest van de wereld. Je zal dat betweterige gezwets als oma toch constant aan moeten horen, terwijl je je kleinzoon op een (bewezen!) ongezond dieet ziet…
  Ik ben zelf een soort van bijna-veganist, dus ik maak zelf ook heel bewuste en minder mainstream keuzes over eten. Maar de wetenschap verteld mij dat die leefstijl gezond is, dat ik niets tekort kom. Onderzoeken over het dieet van raw foodists zeggen iets heel anders. Raw food gezond vinden is een geloof, een standpunt aanhangen dat je niet kunt bewijzen.
  En dat je daar als volwassene dan toch voor kiest, prima. Maar ongezonde keuzes maken voor je zoon, en hem zó weinig perspectief geven op alternatieven… onvergeeflijk.

 20. Volgens mij gaat die jongen zich wel redden, hij blijft echt niet altijd precies doen wat zijn moeder zegt. Hij krijgt nu veel voedingsstoffen binnen die zijn leeftijdsgenoten moeten missen, aan de andere kant geloof ik niet dat zijn dieet volledig is en dus gezond.
  Als je ook kijkt naar hoe ze eruit zien..hij heeft een beetje wallen en is inderdaad erg klein (maar dat hoeft niet met de voeding te maken te hebben natuurlijk), en die moeder ziet er bijna ouder uit dan zijn oma, met van die ingevallen wangetjes en beetje grijze huidskleur. Hij ziet er opzich wel gezond uit en heeft veel energie.
  Ieder kind wordt wel een beetje ‘gehersenspoeld’ door zijn ouders waar het voeding betreft.
  Over het algemeen genomen denk ik dat deze jongen echt veel meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan veel anderen, en hij leert op deze manier hopelijk in ieder geval bewust met voeding om te gaan, en niet zomaar mee te gaan met de massa.

  • Mirjam Zegt: “Ieder kind wordt wel een beetje ‘gehersenspoeld’ door zijn ouders waar het voeding betreft.”
   Nee, niet ieder kind wordt een beetje gehersenspoeld. Opvoeding is per definitie indoctrinatie. Ieder kind wordt een heleboel gehersenspoeld in alle opzichten. Gelukkig niet in alle gevallen negatief. Dit soort experimenten behoren niet op kinderen te worden uitgevoerd. Zijn moeder is echt geschift. Inmiddels is de jongen op een leeftijd dat hij vermoedelijk vrij regelmatig een patatje gaat eten bij de cafetaria. Het is hem van harte gegund. Over een jaar of drie eet hij alleen nog maar patat en andere vette rotzooi, want kinderen doen nou eenmaal alles wat ze verboden wordt.

 21. Het is een mooie documentaire waarbij je wel veel vraagtekens plaatst. Ik ben het eens dat vlees, melk en dus zuivelproducten niet goed voor je zijn alsook vlees vervangers zoals soya, want vervangers van iets dat ongezond is, is in feite niet nodig. Eiwtitten krijgen we sowieso genoeg binnen. Maar ik vind het wel triest om te zien dat moeder haar zoon zo ontzettend meeneemt in haar overtuigingen. Hij mag geen eigen visie of mening hebben, moeder bepaald in feite alles! Bovendien, een paar miljoen jaar geleden leefden we ook niet in huizen, droegen we alleen kleding die we zelf breiden van het wol en deed de mens alles te voet. Als de leefstijl van de oermens zo belangrijk voor haar is, waarom verlaat ze dan niet huis, haard en land, en gaat ergens op de steppen van de Toendra leven in complete harmonie met de natuur? Dat zou pas écht pionieren zijn alsin deze moderne maatschappij. Verder petje af voor de jongen hoe nuchter hij er mee om lijkt te gaan. Ben ook benieuwd naar een aflevering wanneer hij volwassener is.

 22. VERSE FRUITSAP ALS ONTBIJT!!!!! ….SUPERLEKKER JOH 😀
  Voor mensen die nooit vers biologisch RAUW veganistisch gegeten hebben…
  oftewel zelf nooit ervaren hebben…. please probeer het eens 😉
  en check waar jou eten vandaan komt en welke bestrijdingsmiddellen, medicijnen, hormonen en andere gif (aspartaam, monoglutamaat) in jou eten zit…. 😀

  • super ongezond als ik geen vlees eet op een dag val ik flauw
   rauw eten is gif!! gekookte kip krijg je geen samonela van of gebakken vlees krijg je ook geen lintwormen en vieze shit dus ga niet iemand overhalen om als een idioot rauw te gaan eten want dat is zeker niet hoe het hoort

 23. Kompjoetarrrr

  Die moeder is gewoon een mislukte teef.

 24. moet je is kijken hoe “gezond” die moeder eruit ziet lijkt net haagse sjonnie

 25. Op zich ie er niets mis met de keuze van moeder, maar dat bloed serieuze, humorloze toontje…vreselijk. Ze is ook echt veroordelend naar andere eetgewoonten.
  En natuurlijk heeft ze op sommige punten gelijk, maar zoals nuchtere oma al zegt: Ik hoef geen 110 te worden.
  Hou toch op zeg…

 26. Moeders is zelf zo mager als een stuk brandhout.. gezond hoor :S

 27. Dat we deze dagen bijzonder veel gemodifieerde rommel binnenkrijgen door de industriele revolutie is voor heel veel mensen niet in het bewustzijn aanwezig. We worden ouder dan vroeger, maar de kwaliteit is beduidend lager, denk eens aan het obesitas versus smaakversterkers (eu goedgekeurde stoffen!?), gerrafineerde suikers (fructose etc) en sukerziekte.. etc etc. De industrie heeft de mens ver verwijderd van zijn onbewerkte voedsel waar hij op gevolueerd is. De schijn word gewekt met alle etiketten maar ondertussen zit in meer dan 80% van alle producten in de supermarkt een afgelijde van (gm?) mais of soja. De vereenzaming van ons voedsel word ongemerkt ten tafel opgedrongen door de industrie onder het mom van allerlij lulkoek.
  Zoals ik lees hier denk ik dat het mannetje beter te eten krijgt dan menig van zijn leeftijdgenootjes. Toch mis ik bij moeders, die toch wat geindoctrineerd overkomen heeft wat jammer is en niet nodig, een stukje nadere uitleg hoe zij haar zoon nu compleet paliolitisch voed, hierin zijn wild (gevogeltje, vis etc) ook belangrijk voor de goede ontwikkeling van een mens. In hoeverre heeft zij zich nu verdiept in het voedings patroon van onze voorvaderen en waarom word vlees en zuivel (van biologische afkomst) vermeden?

 28. Goed om zo natuurlijk mogelijk te eten, maar naar mijn inziens is dit veel te extreem.
  Ik neem aan dat deze jongen tekorten heeft aan vitaminen en mineralen, omdat er zoveel voedingsmiddelen worden vermeden. Aan B-vitaminen en essentiele vetzuren heeft hij in ieder geval een tekort, welke wel erg belangrijk zijn voor zijn ontwikkeling. Alleen leven op groenten, fruit en noten is niet gezond. Biologisch eten is een bewuste keuze maar alleen maar rauw eten is naar mijn mening niet gezond. Het lichaam kan rauwe voedingsmiddelen niet goed verteren, waardoor vitaminen en mineralen niet optimaal worden opgenomen.
  Zijn lichaam kan op volwassen leeftijd heel moeilijk aanpassen, wanneer hij op latere leeftijd toch beslist om niet alleen maar rauw voedsel te eten. Zijn darmen zijn ander voedsel dan niet gewend. Hij heeft niet de juiste darmflora ontwikkelt om ander voedsel dan groenten, fruit en noten te verteren. Ik vraag mij af waar zijn moeder ‘gezond’ en ”ongezond op basseert qua voeding, want het kan goed zijn dat zij ondanks haar gedacht over gezonde voeding, toch ondervoed zijn (vitaminen en mineralen – voedingsstoffen tekorten)
  Beginnen met een sap als ontbijt zonder yoghurt of andere eiwitrijke voeding, zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikers en daarbij een stijging van het hormoon insuline. Geen gezond begin van de dag.
  Tevens hoort genieten ook bij het leven! Ik kan niet voor deze jongen spreken maar denk dat deze jongen erg veel mist. Ik heb medelijden met deze jongen dat zijn moeder haar extreme ideeen overbrengt op een jong kind die zelf nog geen keuzes kan maken in gezond en ongezond. ”Het is bewezen” draaft de hele tijd door mijn hoofd, wat zijn moeder vaak zegt in deze docu….waar zijn al deze onderzoeken?

 29. mislukt als moeder en als mens.
  grootheidswaan.

 30. Los van of rauw eten gezonder is of niet. Deze moeder realiseert zich waarschijnlijk niet dat ze haar zoon sociaal gezien heel erg belemmerd. Hij zal heel veel moeite hebben om mee te komen in de huidige maatschappij. Overal waar hij komt en wat hij doet heeft hij een “handicap” omdat hij niet “normaal” kan eten. Ik neem het de moeder niet kwalijk om zo te leven of om haar zoon een zo goed mogelijk leven te geven. Maar voor de moeder is het een keuze om zo te leven en voor haar zoon is het opgelegd. een “goed” leven hebben bestaat uit veel meer dan alleen oud worden of gezond leven.

 31. Moeder ziet eruit als een heroinejunk…
  Er bestaat zoiets als evolutie: Mensen hebben zich aangepast aan het huidige voedsel.
  Beetje wereldvreemd en geobsedeerd.. Arme jongen..

 32. Moeder ziet eruit als een heroinejunk…
  Er bestaat zoiets als evolutie: Mensen hebben zich aangepast aan het huidige voedsel.
  Beetje wereldvreemd en geobsedeerd.. Arme jongen..

 33. Je ziet dat ie al zn eigen mening begint te vormen, omdat ie zegt: ‘ík zou geen mensen dwingen om zo te eten als wij…’ Ik geef ‘m nog een paar jaar, en dan zegt ie ‘dikke vinger’ mama:)

 34. Zijn beide vel over been..

 35. A. Visser

  Toevallig bij de tandarts las ik het artikel over Francis en haar zoontje Tom. Natuurlijk is ze een ‘extremist’ in de zoektocht naar voedsel dat voldoende voedingsstoffen biedt voor haarzelf en haar kind. Dat zie je niet op een etiketje staan. Er is weinig lectuur over te vinden, dus moet je het wel zelf doen.
  Bovendien is er iets aan allen ontgaan: WIJ ZIJN DE ENIGE ZOOGDIEREN DIE ONS ETEN KOKEN, BAKKEN, GRILLEN, STOMEN,…!
  Ooit een otter een visje zien bakken? Een konijn de worteltjes zien schrapen en koken? Of een aap zijn bananen eerst zien bakken? Wij zijn het enige zoogdier dat een fascinatie heeft met vuur en de behoefte om daar wat op te gooien.
  We zijn ook het zoogdier met de meeste (dodelijke) ziekten, drinken tot onze dood melk (overige dieren doen dat in hun babytijd. We zijn echter het land met het hoogste verbruik aan zuivel en Nederlanders hebben het hoogste percentage met mensen die lijden aan botontkalking. ?) en we stoppen eten in onze monden die voor menigeen ander zoogdier dodelijk zijn.
  Op één of andere manier is dit de norm en velen volgen deze. Nu heb je Francis en een handje vol volgelingen die naar hun lichaam luisteren en met de natuur leven als directe bron. Bewonderenswaardig mag ik wel stellen, want ik zou het niet kunnen / willen. Mijn kookkunsten zijn te subliem om dat te laten liggen. Ik neem mijn zoon mee op dat pad, maar niemand die er naar kraait. Hij is te licht zeggen ze bij het consultatiebureau, al drie jaar lang hoor ik dat. Dat was ik vroeger ook en ik kon eten wat ik wilde.
  Menig mens voedt hun kind gelovig op. Als het aantal aanhangers voldoende is, blijkt het geoorloofd. Is het dat niet, dan zit het kind in een sekte en is het gevaarlijk. Moeten we daarover gaan struikelen omdat het afwijkt van de norm? Of zullen we gewoon naar het kind kijken en zien hoe hij / zij in zijn / haar vel zit!
  Francis heeft nu de kinderbescherming over de vloer omdat ze haar kind van school heeft gehaald (Hij werd gepest om wat ie at.), buiten kijf blijkt nu het voedsel te staan, maar dit was de druppel. De stempel was geplaatst: Hij zou in een isolement komen. Dat gingen ze onderzoeken, terwijl de jongen vele activiteiten buitenshuis had.
  Afwijkend gedrag is blijkbaar beangstigend. Het wijst ons er op dat het ook anders kan en dat wat ‘wij’ doen in wezen ‘fout’ is of kan zijn. Een keiharde confrontatie die niet past in het plaatje van onze samenleving en dus hardnekkig de kop in moet worden gedrukt.
  Bye, bye tolerantie. Hello calvinistische, minkukel maatschappij!

  • mr vleesguy

   Je vergeet 1 ding. Miljoenen jaren geleden aten we inderdaad alles rauw. Waaronder vlees. Apen eten (niet vaak maar toch zeker met enige regelmaat) vlees rauw op. We zijn dit op begeven moment gaan koken, en zijn toen ook ouder gaan worden. Puur omdat in vlees erg veel bacterien zitten die ons ziek kunnen maken. Bij het koken van vlees worden we dus minder snel ziek. Omdat we dit op begeven moment zo gewent waren konden we geen rauw vlees meer eten. Door de intelligentie van de mens zijn we de enige geworden die uiteindelijk vlees is gaan koken en bakken. Hierna volgende ook enkele groentes die eetbaar waren. Natuurlijk zijn rauwe groetes beter, maar niet alle groentes zijn rauw te eten. Zoals de kok op tv al zei. Er zitten gifstoffen in bonen die eruit moeten worden gekookt. Dit gaf ons een extra voetsel dimensie. Ik ben het helemaal met je eens dat we vandaag de dag door zijn geschoten in alle macdonalds en andere junkfood. Maar sommige producten zijn prima om gekookt te eten. Denk aan brood groentes vlees en vis. We zijn deze ook nodig. Het resultaat is dat hij inderdada erg dun is omdat hij te weinig vet binnen krijgt. Vet is niet ongezond. Maar teveel slechte vet wel! Het gaat altijd om de mate. Je theorie gaat dus helemaal niet op!!!

 36. lonneke

  Ik vind dit dus echt ziekelijk!

 37. Ik ben het in grote lijnen wel met dat mens eens.
  Zelf eet ik nu ruim 1 jaar alleen maar groente, fruit, eieren en kipfilet en voel mij er top bij wel gekookt uiteraard en bakken in olijf olie.
  Elke dag loop ik tussen de 15 en 20 kilometer hard dus hoezo ongezond.

 38. Deze vrouw moet geen kinderen mogen hebben, zelf is ze rijp voor lunatic. Snap niet dat haar naasten niet de kinderbescherming inschakelen. Ik wordt echt boos als ik hiernaar kijk

 39. Dat kind gaat later echt een hekel aan zijn moeder krijgen. Sneu eigenlijk.

 40. Het rauw-dieet heeft Tom en zijn broertje van ADHD en astma afgeholpen (al zegt zijn moeder wel dat dit ook het resultaat kan zijn geweest van hun veganistische dieet). Ook gaan alle griepjes etc. aan hen voorbij. En in hoeverre is het erg als een kind een stuk kleiner is dan zijn leeftijdsgenoten? Wij worden nu o.a. zo lang doordat wij hormonen binnenkrijgen door vlees en melk, in hoeverre is die kunstmatige manier van groeien wenselijk?
  Persoonlijk zou ik proberen een minder rigide manier van dit dieet te hanteren, temeer doordat Tom schijnbaar ziek wordt als hij een boterham eet en het niet verstandig is zo kwetsbaar te zijn in een samenleving waarin het meeste voedsel allerlei kunstmatige toevoegingen heeft. Maar ik heb (blijkbaar als een van de weinigen) wel respect voor deze moeder die ondanks alle kritiek die zij over zich heenkrijgt haar best blijft doen om de gezondheid van haar kind te waarborgen, iets waar veel ouders een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Naar mijn mening komt het volstoppen van je kind met suiker, hormonen etc.meer in de buurt van (onbedoelde) kindermishandeling dan dit. Pioniers worden in eerste instantie altijd belachelijk gemaakt, maar misschien zouden de mensen die hier zo heftig reageren er zich eerst in moeten verdiepen en daadwerkelijk moeten LUISTEREN naar de benefits voordat ze zo’n heftig oordeel vellen.

  • De mens is een OMNIVOOR…dusss…en in de tijd waar zij aan refereert leefden mensen niet langer dan 20 tot 30 jaar…dusss…wat een gelul, laat dat kind gezond opgroeien met de normale schijf van 5..Zonder vlees kan ook, maar zo streng als zij het doet…Zij leid aan het syndroom van munchausen, ze gebruikt haar kind om aandacht te krijgen door het ziek en klein te houden. Deze vrouw is egoistisch en geschift en extreem fanatiek. Zie je niet hoe slecht deze vrouw eruit ziet ? ze is in een paar jaar 20 jaar verouderd, ze leid zelf ook aan ondervoeding

 41. Die moeder is de weg kwijt

 42. Als de filosofie achter dit veganistische, en rauwe dieet is dat de mens in de oudheid alleen zaden, noten en vruchten aten en geen rauw vlees omdat het vuur nog niet was uitgevonden zou ik dubbel liggen. De mens heeft niet voor niks snijtanden, extra malers, een APPENDIX (die nu inderdaad overbodig is) welke voor rauw vlees was.
  JAGERS & verzamelaars, waar denken deze mensen dat de speerpunten die zijn gevonden voor waren uit dat tijdperk? Het jagen op die illustere zaden, noten en vruchten.
  Als die mevrouw met die zalvende stem in haar eentje zou zwelgen in haar “zaligheid” zou ik er geen probleem mee hebben. Deze jongen wordt geindoctrineerd, de jeugd is de belangrijkste determinator voor de persoonlijkheidsvorming. Deze mevrouw is haar kind goed aan het handicappen, met de beste intenties waarschijnlijk, maar wel vanuit een heel verkeerde basis.

 43. Verschrikkelijk hoe dat mens op subtiele manipulerende wijze dat kind haar denkwijze en wil oplegt. Kanker wil niemand krijgen en je wilt ook niet dat je naasten hierdoor getroffen worden maar waarschijnlijk heeft zij een ziekelijke angst voor deze verschrikkelijke ziekte en heeft de illusie dat dit dieet de uitkomst is. Hopelijk, vooral voor haar zoon, komt ze ooit uit dit waandenkbeeld.

 44. Ik vind het niet goed.
  Je laat je kind toch niet rauw eten.
  Je kind is nog in de groei en als je rauw eet, dan groei je niet zo goed.
  De moeder van dat kindje is echt een beetje gek.
  Ze zegt ja van koffie krijg je kanker en van vlees van alcohol alles wat in olie gebakken is vind ze niet goed.
  Ze zegt suiker is helemaal niet goed voor je.
  Ik heb echt zo medelijden met dat kindje.
  Ik zou gewoon iets vets eten.
  Ps wat eten die honden?

 45. wat een wijs kind. Die denkt tenminste beter na dan ziijn moeder

 46. Hahaha, die Oma rules.

 47. elke dag friet eten is ook slecht, roken is ook slecht, teveel commentaar geven ook.
  ps die honden krijgen elke dag een happy meal

 48. Ik heb de docu ook gezien en ben grotendeels eens met het eet patroon van vlees. Ik zelf ben er achter gekomen dat mijn zuur balans niet goed is in mijn lichaam. Dat komt mede dankzij vlees en verkeerde dingen eten. Ik ben op internet gaan zoeken en heb een site gevonden.
  http://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel/
  Om een goede eet style er op na te houden is het goed om een 80 – 20 regel te hanteren. Ik zelf ben door voeding van allergieë afgekomen. Terwijl de dokters mij medicatie zouden voorschrijven.
  Voeding is de nummer 1 medicatie tegen veel kleine kwaaltjes.
  Try it, Enjoy IT

 49. Het vervolg op de jeugddocumentaire heet RAUWER en wordt uitgezonden op maandag 17 december in Dokument om 22.55 uur Nederland 2

 50. In de pre historie hadden ze toch ook geen blender?!

 51. zijn moeder zegt wij eten zoals mensen dat een miljoen jaar geleden ook deden…
  maar wel alles in de blender doen enzo…

 52. achterlijk wijf !

 53. waarom is het belangrijk om oud en lang te worden?
  als alle mensen nog maar 50cm lang zouden worden, zou dat heel goed voor het mileu zijn.

 54. Vroeger leefde de mens in de tijd waar zij aan refereert slechts 20 tot 30 jaar!
  Zij houd haar kind letterlijk klein, zowel geestelijk als lichamelijk. Een kind is zo ontzettend loyaal aan ouders dat hij nooit tegen haar in zal gaan. Ze onthoud hem van school om te voorkomen dat hij wordt beinvloed van buiten.
  Later als hij met broze botjes en zwak gestel en veel te klein gebleven , terug kijkt op zijn jeugd zal hij spijt hebben..Hij heeft totaal geen eigen wil, zijn moeders wil is de zijne.
  Previously, man lived in the time where she refers to only 20 to 30 years!
  She loves her child literally small both mentally and physically. A child is so incredibly loyal to parents that he never against her will. They remember him from school to prevent him from being influenced from outside.
  Later, when he was with brittle bones and weak constitution n remained too small, looks back on his childhood, he will regret it .. He has no will of its own, his mother’s will is his.

 55. Kinder mishandeling:
  Ondervoeding (rauw )
  en
  Overvoeding (snoep en macdonalds)
  Van school houden, de wil beperken tot het maken van eigen keuzes.
  Arm kind, zal niet lang leven. Maar moeder ziet er zelf ook ondervoed en ongezond uit, dus die heeft ook niet lang meer

 56. Maarten van Loon

  Op het moment dat iemand gaat praten over verzuring van je lichaam waardoor je niet meer in evenwicht bent, dan weet je dat ze er niks van snapt. Een verzuring van je lichaam bestaat niet, je kan zuurder bloed krijgen bij ernstige infecties of acute longproblemen. Daar zijn compensatiemechanismen voor, als dit tekort schiet, ga je dood. Voeding heeft werkelijk niks hiermee te maken! Ik kan er dan ook zeer slcht tegen dat deze biologische hippie dingen zit te beweren alsof het wetenschappelijk is bewezen. Arm kind, erg slechte moeder, hoop op een betere toekomst voor hem, in ieder geval zonder dat mens bij hem.

 57. Ben ik hier de enige die zwaar beledigd is dat tijdens dat interview met die moeder, zij het lef heeft om te zeggen dat Ritalin alleen maar puur slecht is?
  Ik heb autisme, PDD-NOS om precies te zijn, en ik slik Ritalin. Had ik het nooit gehad, dan had ik nu al lang zelfmoord gepleegd. Ik was zwaar depressief en deed niks anders dan huilen.
  Ja, natuurlijk zijn niet alle stoffen die erin zitten even gezond. En ja, het valt onder de opium-wet. En ja, als je het snuift heeft het hetzelfde effect als cocaïne. Maar gelooft ze nou echt dat voedsel helpt bij een aandoening die in de hersenen zit? Dat noem ik nou mishandeling!

 58. Nee, want op je 60e nog een kind krijgen… daar wordt iedereen gezond van?

 59. beste mensen weet iemand hoe ik met deze familie in contact kan komen?
  ik zou het zeer op prijs stellen als iemand mij kon helpen!
  ik doe dit voor een schoolopdracht en zeker ook omdat ik Tom en de moeder apart zou willen spreken..
  jullie kunnen alle tips hierover mailen naar
  shahiir_@hotmail.com
  alvast bedankt
  Shahir

 60. Is deze vrouw al opgenomen in een gesloten inrichting.
  Vlees bevat geen bloed meer, wat een domme trut

 61. wat een zielig kind,geef die jongen toch een stukje vlees !

 62. die moeder is een dictator…ze legt haar zoon volledig het zwijgen op !
  … kinder mishandeling?

 63. Wat een indoctrinatie die rechters!! Er worden honderdduizenden kinderen opgevoed zonder fruit zonder zuivel omdat ze bij de voedselbank eten moeten halen. Brood, pasta, kiek en vooral maar veel vet/ suiker gehalte binnen krijgen. Nee dat is de norm!! LAAT DIE MOEDER MET RUST

 64. G.offringa

  Bewust eten zouden meer mensen moeten doen maar dit neemt zeer extreme vormen aan en zelfs een soort van dwangmatigheid . Ook het niet naar school gaan , hoe moet deze jongen later integreren in de maatschappij . Ik vind deze documentaire echt een ongelofelijk verhaal . Je kind meenemen in je eigen obsessie . Tijd voor Tom,s moeder om aan haar zelf te gaan werken . Bewust maken is wat anders dan jou waarheid opleggen

 65. Tom was vorige week op TV is nu 17 jaar, heeft een normale lengte en een normaal lichaamsgewicht. Hij eet nog steeds rauw.
  De moeder van Tom had dus toch gelijk! het kan prima en iedereen die haar zo bekritiseerd heeft moet zich kapot schamen.

 66. tim orth

  ik vond dit een geweldige documentaire.

 67. Prima dat ze rauw eten, heel sterk dat Tom vindt dat hij geen oordeel mag vellen over andermans eten. Daar kan zijn moeder nog wat van leren.

 68. Pingback: Raw Food Diet Deficiencies, and a “Standard” Diet | soul in the raw

 69. Pingback: 14 Domste Diëten Waarvan Je Niet Gelooft Dat Mensen Ze Proberen – Verbluffend

 70. Het gaat te ver…Gezond eten is belangrijk voor een kind…maar die moeder is gestoord en manipuleert haar zoon. Hoe ziet ze eruit??? Gezond??? Zelf de hond wordt daar mishandelt. Wonder boven wonder dat het Kinderbescherming niet ingrijpt. Echt zillig. Het is niet het beste doen voor je kind maar een kind gek maken. Die mens moet worden opgesloten. Dat ze dit met haar doet..ok..maar niet met eigen kind. Gekke mens!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *