Recensie: BBC Horizon: The Secret World of Pain

Mensen worden dagelijks geconfronteerd met pijn. Pijn is een sensorische, maar ook emotionele ervaring die wij mensen als onplezierig ervaren. Wanneer een kind een te warme pan aanraakt, voelt hij of zij een soort schok. De volgende keer zal het kind de pan logischerwijs niet meer aanraken, of dat met een pannenlap of een andere vorm van bescherming doen. Pijn is dus van vitaal belang en beschermt het menselijk lichaam, maar wat als je geen pijn voelt, welke risico’s zijn daaraan verbonden?


[divider /]

[onethird]
[onethird]

BBC Horizon: The Secret World of Pain

Deze recensie is geschreven door Christiaan Heijerman, student Journalistiek en fervent documentairekijker. Voor meer recensies van Christiaan kunt u op zijn website terecht.

[divider/]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/christiaan-heijerman/” titel=”Meer Recensies van Christiaan Heijerman “]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/” titel=”Overzicht van alle recensies”]
[divider/]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]
[inleidingnieuws]Mensen worden dagelijks geconfronteerd met pijn. Pijn is een sensorische, maar ook emotionele ervaring die wij mensen als onplezierig ervaren. Wanneer een kind een te warme pan aanraakt, voelt hij of zij een soort schok. De volgende keer zal het kind de pan logischerwijs niet meer aanraken, of dat met een pannenlap of een andere vorm van bescherming doen. Pijn is dus van vitaal belang en beschermt het menselijk lichaam, maar wat als je geen pijn voelt, welke risico’s zijn daaraan verbonden? [/inleidingnieuws]

Patty van Daalen is pijnconsulent bij het Medisch Centrum Alkmaar en vertelt over pijn en de gevolgen van het niet voelen van pijn. “Pijn is een subjectieve beleving waarbij wel of geen weefselschade optreedt. Om even te verwijzen naar de warme pan, de prikkel wordt via baansystemen via de ruggenmerg naar de hersenen gestuurd en zorgt voor een soort pijnscheut. Normale mensen reageren daarop door hun hand ervan af te trekken of te koelen, maar als je geen pijn voelt, zoals in de documentaire zichtbaar wordt, dan kan dat serieuze problemen opleveren. Het syndroom is soort afwijking en het kan serieuze consequenties hebben. Je moet je voorstellen dat het lichaam veel meer te verduren krijgt, omdat de ontvanger niet in staat is in te grijpen. De levensverwachting ligt voor die mensen ook lager, het is dus een serieuze handicap, en buitengewoon zeldzaam.

In 2011 lanceerde de BBC de documentaire The Secret World of Pain als onderdeel van de Horizon-reeks. Een bijzondere documentaire met veel verrassende elementen. Een verzameling van interessante opvattingen over pijn, vormen de documentaire. Van mensen of kinderen die geen pijn voelen, tot specialisten die uitleggen hoe het menselijk lichaam functioneert.

[/twothirds_last]

[divider /]