Recensie: The Russian Maffia – A world history

De val van het communisme en de invoer van de vrijemarkteconomie gingen niet alleen gepaard met goede ontwikkelingen, ook met minder goede. De vrije markt bood namelijk kansen aan een snel groeiende criminele organisatie, de zogenaamde Rode Maffia.

Recensie The Russian Maffia - A world history3
[divider /]

[onethird]
[onethird]

TRAILERTITEL

Deze recensie is geschreven door Christiaan Heijerman, student Journalistiek en fervent documentairekijker. Voor meer recensies van Christiaan kunt u op zijn website terecht.

[divider/]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/christiaan-heijerman/” titel=”Meer Recensies van Christiaan Heijerman “]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/” titel=”Overzicht van alle recensies”]
[divider/]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]
[inleidingnieuws] De val van het communisme en de invoer van de vrijemarkteconomie gingen niet alleen gepaard met goede ontwikkelingen, ook met minder goede. De vrije markt bood namelijk kansen aan een snel groeiende criminele organisatie, de zogenaamde Rode Maffia. [/inleidingnieuws]
De term Rode Maffia vertegenwoordigt alle betrokkenen in de georganiseerde misdaad uit zowel Rusland, als de voormalige Sovjetrepublieken. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, groeide de macht van de criminele organisaties snel. Zo snel, dat rond 1995 ruim 80% van het bedrijfsleven geld betaalde om eigen veiligheid te garanderen. Wapens afkomstig uit de Koude Oorlog werden verhandeld voor miljoenen en door het immense gebied waar de georganiseerde misdaad actief was, bleek traceren een onbegonnen zaak.
Tussen de georganiseerde misdaad en de val van het communisme bestaan sterke verbanden, zegt Nicolaas Kraft van Ermel, Staflid van het Nederland-Rusland Centrum. “Toen het regime uiteenviel, werd een kleine groep mensen heel snel heel rijk. De zogenaamde oligarchen. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat mensen mochten handelen. Allerlei ingewikkelde constructies werden bedacht om zo voordelig mogelijk te importeren en exporteren.
In de tijd van de Sovjet-Unie bestond al een grote zwarte markt, omdat Westerse producten officieel niet te koop waren, maar na de val groeide die markt alleen maar. Wapens werden bijvoorbeeld veel verhandeld. Dit alles gecombineerd met het feit dat een mensenleven in Rusland vrij weinig waard is, maakt de Russische maffia tot een hele serieuze.”
In de documentaire wordt duidelijk hoe de Russische maffia te werk gaat. Journalisten die negatief berichtgeven over belangrijke personen binnen de organisatie worden omgelegd, familieleden van wanbetalers op afschuwelijk wijze vermoord en onder –en bovenwereld zijn nauw met elkaar verbonden. Wat kun je daar nou tegen doen? “De Russische autoriteiten staan vrijwel machteloos in hun strijd tegen de criminaliteit, omdat de gehele staat besmet is met het virus”, zegt Kraft van Ermel. “Als Poetin al een einde zou willen maken aan deze vorm van terreur –los van het feit dat hij daarmee zichzelf in de vingers snijdt- dan moet hij de helft van zijn ambtelijke organisatie op straat zetten.
De overlap tussen boven –en onderwereld is zo groot, dat is bijna niet voor te stellen. Aleksandr Litvinenko is een goed voorbeeld van die verwevenheid. Het voormalige lid van de Russische Veiligheidsdienst stapte over naar de oppositie en sprak openlijk over de vermeende gruweldaden van de Russische autoriteiten. Hij werd in 2006 in Londen vergiftigd.”
In de documentaire wordt belicht hoe de Rode Maffia te werk gaat en worden agenten van Amerikaanse inlichtingendiensten geïnterviewd. De beelden spreken voor zich en duidelijk wordt hoe groot, sterk en hard de Russische criminelen zijn. Een absolute must-see voor iedereen die wil weten wat er nou allemaal echt gebeurde na de val van het communisme, en wat er nog dagelijks speelt, niet eens zo heel ver hier vandaan.
[/twothirds_last]

[divider /]