Ronnie Biggs en de grote treinroof

Ronnie Biggs overleed deze week op 84 jarige leeftijd. Biggs was een van de gearresteerde daders van de grote treinroof in 1963. Hij werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Vijftien maanden na zijn veroordeling ontsnapte Biggs uit de gevangenis en hij vluchtte naar Parijs, waar hij plastische chirurgie onderging om onherkenbaar te worden. Met nieuwe identiteitspapieren op zak vertrekt hij naar Australië, waar hij samen met zijn vrouw en twee kinderen jarenlang rustig leeft.
Toen de politie hem in Australië op het spoor kwam vluchtte hij uiteindelijk naar Rio de Janeiro in Brazilië. Brazilië kon hem niet uitleveren doordat hij een kind had verwekt bij een Braziliaanse vrouw. De Braziliaanse wet verbiedt de uitlevering van de vader van een Braziliaans kind aan een ander land. Hij woonde daar 35 jaar lang, ongrijpbaar voor de Britse justitie, maar trok wel de belangstelling van de pers.
In 2001 keerde Biggs wegens gezondheidsredenen terug naar zijn vaderland, waar hij een deel van zijn straf alsnog uitzat. In februari 2009 werd bekend dat hij was overgebracht naar een ziekenhuis. Kort hierna deed hij een verzoek tot vervroegde vrijlating, maar de Britse minister van Justitie Jack Straw weigerde, omdat hij geen berouw had getoond. Begin augustus 2009 maakte Straw bekend uit mededogen toch vervroegde invrijheidstelling toe te passen. Biggs verliet op donderdagavond 6 augustus 2009 de gevangenis, waarna hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.
Biggs overleed op 18 december 2013. De kern van deze documentaire is een diepgaand gesprek met de vrouw van Ronnie Biggs.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=tTy_6TWGUIM
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

[divider/]