Sealers – One Last Hunt

Op 19 november beleeft de indrukwekkende documentaire Sealers – One Last Hunt van de jonge regisseurs Trude Berge Ottersen (regie, productie en camera) en Gry Elisabeth Mortensen (regie, productie en script) zijn wereldpremière op IDFA (16 - 27 november).


[onethird]
[button14 linktarget=”_self” url=”https://documentairenet.nl/category/trailers/” titel=”Meer Documentaire Trailers”]
[viceadd300x250]
[/onethird]
[twothirds_last]
Op 19 november beleeft de indrukwekkende documentaire Sealers – One Last Hunt van de jonge regisseurs Trude Berge Ottersen (regie, productie en camera) en Gry Elisabeth Mortensen (regie, productie en script) zijn wereldpremière op IDFA (16 – 27 november). De film is geselecteerd in de First Appearance Competition, waarmee hij kans maakt op de IDFA Award for First Appearance. In Sealers – One Last Hunt volgen we de Noorse schipper en ervaren zeehondenjager Bjørne en zijn bemanning tijdens de voorbereidingen en de reis zelf naar de Groenlandzee ten noordoosten van IJsland. Het zal hun allerlaatste jacht worden en daarmee is het einde van een 300 jaar oude Noorse traditie in zicht. Makers Ottersen en Mortensen zijn tijdens IDFA 2016 in Amsterdam aanwezig en beschikbaar voor interviews.

Het leven op zee

Adembenemende witte en ijsblauwe natuurbeelden krijgen een rauwe glans als bloederige sporen van de vele honderden gewonde zeehonden het beeld kleuren. Het leven op zee is hard, vooral wanneer de temperatuur drastisch is gedaald, het schip moet laveren tussen het ijs en de mannen van schots naar schots moeten springen om de aangeschoten zeehonden de genadeklap te geven met hun hakapik, een knuppel met een hamerkop en een scherpe metalen haak. Maar als de reis voorbij is en de huiden en het vlees op de kade worden verkocht, nemen Bjørne en zijn crew met tegenzin afscheid.
[adsenseresponsive]

Eind van een tijdperk

De zeehondenjacht is een uitstervend beroep met een lange Noorse traditie. Als gevolg van het Europese handelsverbod op producten afkomstig van de zeehondenjacht en door toenemende protesten, gaat de zeehondenjacht in Noorwegen gestaag achteruit. Sealers – One Last Hunt brengt het leven van de oude schipper Bjørne, de jonge stuurman Espen en Haakon, de rookie in beeld als ze in het voorjaar op jacht gaan in de Groenlandzee. Een bizarre wereld vol contrasten waar maar weinig mensen in staat zijn te overleven. Centraal in de film echter staat de relatie tussen de drie, zowel vanuit sociaal als professioneel oogpunt: de vriendschap, competitie, conflicten en hiërarchie onder hen.
[/twothirds_last]