Sniper – Inside the crosshairs

Voor vele mannen(en misschien een paar vrouwen) die shooter games spelen is een sniper zijn het mooiste wat er is. In deze overduidelijke Amerikaanse documentaire van the History Channel gaan ze dieper in op de wetenschap en de psychologie achter de sluipschutter. Samen met de beste scherpschutters ter wereld wordt er gekeken naar reconstructies van missies die variëren van Vietnam tot Irak en Afghanistan.
Ook verteld de Canadese sluipschutter Robert Furlong voor het eerst op tv zijn verhaal hoe hij in Afghanistan een vijand uitschakelde over 2430 meter met een .50 McMillan TAC-50. Hij verbrak daarmee het record van Carlos Hathcock. In deze bijna 2 uur durende special wordt alles rondom sluipschutter onderzocht tot in detail. Dit gebeurd in een combinatie van interviews, reconstructies en CGI.
Zoals we gewend zijn bij documentaires van Amerikaanse makelij gaat dit gepaard met veel CGI en overdreven soundeffects waaronder het altijd aanwezige zoom (mumbo jumbo) geluidje. Toch blijf het ongelofelijk interessant om te zien hoe moeilijk het werk van een sluipschutter is waarbij zelfs het kleinste zuchtje wind al invloed kan hebben op je schot.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=KeqoVE5HHwU
[tab:Mirror]
https://www.youtube.com/watch?v=wnxkEK5THn0
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=vmtQjPYvGmA
[tab:END]
[divider/]
Nog even een stukje (Wikipedia)geschiedenis: De rol van sluipschutter is ontstaan in de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika (1899-1902). Daardoor heeft de voorgeschiedenis van de sluipschutter zelfs een Nederlands tintje, want de Boeren, die tegen de Engelse bezetters vochten, waren (nazaten van) immigranten van Nederlandse origine. Eerder specialiseerden geweerschutters van beide zijden zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) in verkennings- en eliminatietechnieken. De Engelse benaming “sniper” stamt uit de tijd dat de Engelsen India bezetten (1840-circa 1947/1950). Als tijdverdrijf jaagden zij daar op de snip, een klein en snel vogeltje. Dit vogeltje heet in het engels een “snipe”. Als men in staat was deze te raken stond men te boek als een goede geweerschutter. Van de “snipe” ontstond “sniping” en vervolgens de term “sniper”.