Stress to Impress

‘Stress to Impress’  de tweede documentaire van de makers van ‘To my loved ones’ gaat binnenkort in première. Hedendaags gaan veel jongeren gebukt onder prestatiedruk. Een druk die in de kleuterklas al begint en die zorgelijke vormen aan kan nemen. Jongeren hebben steeds hogere verwachtingen van zichzelf en streven naar een ongezonde vorm van perfectie.

De enorme prestatiedruk waar veel jongeren onder gebukt gaan kan ongezond tot uiting komen. De verwachtingen die jongeren van zichzelf hebben blijken veelal veel te hoog te zijn. Ook de verwachtingen over anderen zijn groot en veelal niet realistisch meer. Op social media zoals Facebook, Instagram en Snapchat lijkt alles mooier en beter. Daarnaast legt de nadruk vanuit de maatschappij op presteren en iets van jezelf maken.

Met de documentaire hopen de makers jongeren te inspireren om ook eens relaxed te doen en geen druk in het leven te ervaren. Hun motto: “Pluk eens een dag niet”. Laat het perfecte ‘plaatje’ in je hoofd soms even voor wat het is en leer ook ontspannen.

De documentaire is opgenomen in de zomer van 2016 en onder meer de violiste Ester van Fenema zal aan het woord komen. Om te vertellen over prestatiedruk onder muzikanten en de faalangst onder hen. Schrijver Jeroen Baar vertelt hoe prestatiedruk in onze maatschappij steeds groter is geworden. Onderzoeksjournaliste van EenVandaag, Mariëlle Koekenbier geeft ons meer inzicht met cijfers en feiten over prestatiedruk onder jongeren.Het is voor veel jongeren een onderwerp dat erg leeft en voor sommige teveel is geworden. Zij ondervinden stress en zitten niet langer goed in hun vel. Wat ervoor kan zorgen dat ze last krijgen van psychische- en lichamelijke klachten.

Depressief door prestatiedruk

Ook de studenten Elwin Goedgedrag en Carolien Drooger vertellen over hun ervaringen met prestatiedruk. Deze druk heeft bij hen tot depressies geleid en niet alleen bij hen. Veel jongeren ervaren dagelijks een vorm van prestatiedruk.Vanuit school moeten ze deadlines en hoge cijfers zien te halen. De toekomst wordt hen continue boven het hoofd gehangen.
Op sociaal vlak ervaren ze de druk om  ‘ook’ grootse prestaties neer te moeten zetten, deel uit te moeten maken van enorme vriendengroepen of verre reizen te maken. Ze gaan zich meten aan anderen en voelen zich minder gelukkig met hun eigen leven.

De documentaire ‘Stress to impress’ zal op 28 september in première gaan en de makers hopen jongeren en hun ouders te bereiken. Maar ook mogelijk de politiek zodat er meer aandacht komt voor de groeiende prestatiedruk en de stress die dit voor velen veroorzaakt. Wil je alvast een voorproefje van deze interessante documentaire? Bekijk dan de trailer hieronder.