The Most Hated Family in America

Één van de meest bekende documentaire van Louis Theroux. Topeka, in de staat Kansas, is de thuisbasis van de familie Phelps. Met haar 71 leden vormt ze de Westboro Baptist Church, een conservatieve christengemeenschap die fel gekant is tegen homoseksualiteit en “andere seksuele afwijkingen”. Ze zijn ervan overtuigd dat God de Amerikaanse samenleving straft om haar zondig gedrag en lakse morele houding. Rampen als 9/11, de tsunami in Zuid-Oost Azië en de oorlog in Irak passen allemaal in dit goddelijke wraakplan.
Louis Theroux bracht drie weken bij de familie door, die hij beschrijft als verbazingwekkend “all-American”. Met hun hagelwitte tanden en vrolijk karakter lijkt de familie Phelps een charmante bende. Ze zijn intelligent, hebben goede banen en zijn erg vriendelijk.
Maar schijn bedriegt. Al meer dan vijftien jaar houden ze protestacties tijdens begrafenissen van Amerikaanse soldaten en AIDS-patiënten. Voor de ogen van de rouwende families scanderen ze leuzes als “God hates fags” en “Thank God for AIDS”.
Grootvader Fred Phelps, bijgenaamd “Gramps”, staat aan het hoofd van de familie. Met vier van zijn dertien kinderen heeft hij geen contact meer, maar de overige negen zijn overtuigde leden. Louis Theroux onderzoekt hoe de gesloten groep zichzelf generatie na generatie in stand houdt.

Deze documentaire is beschikbaar tot vr 14 sep 2012, 23:58


[divider /]
[sc name=docubroken1 ]

[divider /]

6 reacties

  1. Mooie docu. Ik vind het knap hoe Louis zijn eigen visie laat blijken, maar toch altijd vriendelijk en respectvol blijft. Ik zou dat niet kunnen bij deze familie.
    Enige minpuntje is dat hij een vraag niet snelt die mij nou het meeste bezighoudt. Hoe kun je, als je zegt zo bijbelgetrouw te zijn, zeggen dat God mensen haat? Want in de Bijbel staat helemaal nergens dat God een mens haat. Integendeel, er staat heel vaak dat God van alle mensen houdt.

  2. grappig dat een van de kinderen Gabriël heet, hoe je het ook schrijft, het klinkt wel een beetje als Gay-briël niet?

Reacties zijn gesloten.