The Vice Guide to North Korea

Noord Korea binnendringen was één van de moeilijkste en raarste dingen die we ooit hebben gedaan. Nadat we lange tijd met de autoriteiten overhoop hadden gelegen, lieten ze uiteindelijk 16 journalisten het land binnen om de Arirang Mass Games in Pyongyang te verslaan.
Tien dagen van te voren hadden ze zich blijkbaar bedacht: “Nee, niemand komt het land in.” Even later weer: “Oké, oké, jullie kunnen komen, maar alleen als toeristen.” We hadden geen idee wat ze daar mee bedoelden. Ze wisten immers dat we journalisten waren en als je daar wordt gepakt als journalist en je hebt gezegd dat je toerist bent, ga je regelrecht de bak in. En dat wilden we natuurlijk niet, want ‘de bak in Noord-Korea’ klinkt op zijn zachtst gezegd rot. Maar goed, we gingen er toch voor.
Het eerste deel van de reis bestond uit een vlucht naar Noord-China, waar een Noord-Koreaan op het vliegveld onze paspoorten en al ons geld afpakte. Vervolgens werden we naar een restaurant gebracht, waar we met onze toergroep zaten. Plotseling gingen alle andere gasten weg en kwam er een groep meisjes binnen die een Noord-Koreaans nationalistisch lied begonnen te zingen. We dachten: “We hebben een vlucht van 20 uur achter de rug en een gigantische jet-lag. Kunnen we niet gewoon naar bed?” Een jongen uit onze groep, die voor de LA Times werkte, vertelde ons toen: “Iedereen hier, behalve wij, is van de geheime dienst. Als je niet doet alsof je blij en enthousiast bent, krijg je geen visum. Dus we werden dronken, gingen het podium op en zongen luidkeels met de meisjes mee. De volgende dag kregen we onze visums. Veel mensen die met ons mee waren, kregen geen visum. Dat was het eerste teken dat ons een bizarre reis te wachten stond.
Nederlandse ondertiteling beschikbaar! Deze documentaire is wederom beschikbaar gesteld door de mensen van Vice!

[divider/]
[tab:Deel 1]
[tab:Deel 2]
[tab:Deel 3]
[tab:END]
[divider/]