Noord Korea binnendringen was één van de moeilijkste en raarste dingen die we ooit hebben gedaan. Nadat we lange tijd met de autoriteiten overhoop hadden gelegen, lieten ze uiteindelijk 16 journalisten het land binnen om de Arirang Mass Games in Pyongyang te verslaan.
Tien dagen van te voren hadden ze zich blijkbaar bedacht: “Nee, niemand komt het land in.” Even later weer: “Oké, oké, jullie kunnen komen, maar alleen als toeristen.” We hadden geen idee wat ze daar mee bedoelden. Ze wisten immers dat we journalisten waren en als je daar wordt gepakt als journalist en je hebt gezegd dat je toerist bent, ga je regelrecht de bak in. En dat wilden we natuurlijk niet, want ‘de bak in Noord-Korea’ klinkt op zijn zachtst gezegd rot. Maar goed, we gingen er toch voor.
Het eerste deel van de reis bestond uit een vlucht naar Noord-China, waar een Noord-Koreaan op het vliegveld onze paspoorten en al ons geld afpakte. Vervolgens werden we naar een restaurant gebracht, waar we met onze toergroep zaten. Plotseling gingen alle andere gasten weg en kwam er een groep meisjes binnen die een Noord-Koreaans nationalistisch lied begonnen te zingen. We dachten: “We hebben een vlucht van 20 uur achter de rug en een gigantische jet-lag. Kunnen we niet gewoon naar bed?” Een jongen uit onze groep, die voor de LA Times werkte, vertelde ons toen: “Iedereen hier, behalve wij, is van de geheime dienst. Als je niet doet alsof je blij en enthousiast bent, krijg je geen visum. Dus we werden dronken, gingen het podium op en zongen luidkeels met de meisjes mee. De volgende dag kregen we onze visums. Veel mensen die met ons mee waren, kregen geen visum. Dat was het eerste teken dat ons een bizarre reis te wachten stond.
Nederlandse ondertiteling beschikbaar! Deze documentaire is wederom beschikbaar gesteld door de mensen van Vice!

[divider/]
[tab:Deel 1]
[tab:Deel 2]
[tab:Deel 3]
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “The Vice Guide to North Korea”
 1. Wat een slechte docu, het is gewoon een vakantie filmpje van een Americaan met een IQ van een gemiddelde kamer temperatuur. Jammer

 2. Vind dat weer een beetje overdreven. Maar goed dat is jou mening. Ik vind het absoluut interessant om te zien dat ze daar binnen zijn gekomen en dingen hebben kunnen filmen. Wat een achterlijk land zeg! Ongelooflijk. Dik dreigen met opsluiting omdat hij toevallig voor een portret van Kim jong il staat. Op z’n minst kunnen ze hem daar van te voren toch even voor waarschuwen? Erg om te zien dat al deze mensen zo gehersenspoelt zijn..

 3. Nou Marnix
  Volgens mij neemt de documentaire maker zichzelf nou niet heel serieus,
  Waarom zou jij dat dan wel doen.
  Mvg Roberto

 4. is gewoon de stijl van de VICE films.
  normale mensen die uit pure nieuwsgierigheid trips ondernemen, zonder al te veel journalistieke moeilijkdoenerij.
  wel bizar dat de rondleidingen in “welcome to north korea” en “the vice guide….” nog steeds exact hetzelfde zijn.
  ze zijn nog steeds apetrots op dat verstelbare kutbureautje.

 5. Misschien was het een beetje te kort door de bocht hoe ik reageerde, maar dat komt omdat ik al een aantal docu’s heb gezien en dit filmpje kij niets nieuws bracht.

 6. Ben het met Marnix eens.
  Het enige interessante is eigenlijk dàt ze er hebben kunnen filmen. De houding en het commentaar vind ik nogal onnozel, zelfingenomen en weinig inzicht biedend.
  Nadeel van dit soort “documentaires” is dat je een ongenuanceerd beeld krijgt van de geschiedenis zodat je in termen van “een achterlijk land” gaat denken. Terwijl nationalistische uitingen in (westerse) landen, waar men wel toegang tot externe informatiebronnen heeft, eigenlijk veel enger zijn.

 7. Smaken verschillen. ik zelf vindt die insteek van vice wel goed. ze zitten in korea in een bizarre situaties waar ze de heren van vice ook in zetten . soms zo belachelijk dat het gewoon eerder komisch is. ik vindt het wel lache dat de heren van vice als het toch al zo belachelijk is allemaal waarom er dan niet vol in meegaan om dit uit te vergroten. vindt t erg leuke inside docu en weer eens wat anders dan de moraal ridder tranen trekker docu insteek over dat land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *