Thomas Sankara – the Upright Man

De Afrikaanse Che Guevara werd hij wel genoemd. In 1984, op een leeftijd van 34 jaar, werd Thomas Sankara de president van het toenmalige Haute Volta. De eerste verandering die hij aanbracht was de naam in Burkina Faso veranderen, wat ‘het land van eerlijke mensen’ betekent.
De openhartige benadering en charisma van Sankara gaven zijn land nieuwe kracht. Hij bestreed corruptie, weigerde afhankelijkheid van het Westen, verbeterde het onderwijs, moedigde de landbouwsector aan en hief de status van vrouwen op. Onder leiding van Sankara werden alle Mercedes dienstauto’s van de regering verkocht en werd de Renault 5 de officiële dienstauto, wat destijds goedkoopste auto in Burkina Faso.
Door zijn “culturele revolutie” (gratis wonen, de huren werden afgeschaft; de verbouwing van de hoofdstad Ouagadougou; lancering van een spoorwegproject enz.) raakte het land economisch in de vernieling,volgens velen. Maar hij had de hongersnood verholpen binnen 4 jaar. Het land had een voedsel overschot wat werd verkocht aan buurlanden. Desondanks leefde er wel het gevoel dat de regering iets ondernam om het land te ontwikkelen.
In 1987 is Sankara bij een staatsgreep, geleid door de huidige president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, vermoord. Velen beweren echter dat de toenmalige president van Frankrijk achter de daad zat.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=HvBC7tmgFFM
[tab:Mirror]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=lkCzzFNIq44
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]