Vranckx – Scientology Is Geen Sekte

De woede-uitbarsting van BBC-reporter John Sweeney tegen Scientologytopman Tommy Davis ging vorig jaar al de digitale wereld rond. Nu zendt Vranckx ‘s mans volledige documentaire uit, hoogoplopende discussies, bizarre interviews en voortdurende achtervolgingen incluis.
De opnames van Scientology and Me liepen dan wel niet zoals gepland, het resultaat is ontluisterend. Alvast een beknopte inleiding tot Scientology.
In den beginne was er… Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), universiteitsdrop-out en sciencefictionschrijver. Begin jaren 50 ontwikkelt Hubbard de zelfverbeteringstechniek Dianetics, de basis van het latere Scientology. En néén, hij doet dat niet enkel uit goedheid. Hij zou verklaard hebben dat ‘als een man echt miljoenen wil binnenrijven, hij een eigen godsdienst moet beginnen’.
Scientology definieert ‘Scientology’ als ‘de studie van de waarheid’. Het hoogste doel is ‘een beschaving zonder waanzin, zonder criminelen en zonder oorlog, waar bekwame mensen succes en eerlijke mensen rechten kunnen hebben en waar men vrij is om zich te verheffen tot grotere hoogten’.
Geen van Hubbards 500.000 pagina’s, 6500 tapes en 42 films mag vrij geïnterpreteerd worden. Via colleges en training kan je opklimmen in de hiërarchie. De filosofie bevat richtlijnen voor alle aspecten van het leven, van de stille geboorte tot het afwijzen van psychiatrische hulp.
Scientology voert al jaren processen tegen al wie symbolen, namen of teksten publiceert of kritiek durft te uiten. U bent gewaarschuwd!
Zelf werden vertegenwoordigers van de kerk meermaals voor het gerecht gedaagd. In 1978 werd onder meer Hubbards derde vrouw veroordeeld voor grootschalige spionage. Ze zouden ook verantwoordelijk zijn voor de dood van enkele leden. Onder hen de 36-jarige Lisa McPherson, die in 1995 stierf nadat haar psychiatrische hulp was ontzegd.
Als Scientology nu de media haalt, is dat vaak te danken aan beroemde aanhangers als John Travolta, Kirstie Alley, Isaac Hayes en natuurlijk Tom Cruise. Die laatste verdedigde in een recent uitgelekt intern promofilmpje nog razend enthou-siast zijn godsdienst.

[divider /]
httpvhp://www.youtube.com/playlist?list=PLDB356D77CD187239