Waarom meisjes naar IS gaan

Voor de meesten van ons is het onbegrijpelijk, dat er jongens zijn die zich vrijwillig melden bij Islamtische Staat om mee te vechten voor een kalifaat in Irak en Syrië. Maar dat er ook meisjes zijn die vrijwillig naar Syrië afreizen, gaat ons verstand helemaal te boven.
Toch gebeurt het. Drie meisjes uit Londen slopen dit jaar bijvoorbeeld stiekem weg van huis. Stapten op het vliegtuig naar Turkije. Namen daar de bus naar de Syrische grens en trouwden met een IS-strijder.
Wat bezielde hen? Mona el-Naggar en Ben Laffin van The New York Times proberen die vraag te beantwoorden in hun documentaire ‘At Home in London, Girls Chose IS’. Ze verbleven wekenlang in East-London, de oude buurt van de meisjes, en drongen door in de gemeenschap.
Ze tonen de moskee, waar mannen en vrouwen strikt gescheiden zijn en de receptioniste haar hele gezicht verbergt achter een zwarte sluier. Zij worden beïnvloed door radicale prekers uit het Midden-Oosten. De bekeerlingen zijn streng in de leer en de stap naar IS is voor sommige van hen uiteindelijk niet eens zo groot.
De documentaire laat echter ook de andere kant zien. Een jonge politica, met hoofddoek, probeert burgemeester van haar wijk te worden. Ze benadrukt dat de Islam en het moderne leven prima samen gaan. Maar die opvatting wil er bij veel conservatieven niet in.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]