Zembla: Vechtscheiden

Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding en steeds vaker ontstaat er een waar slagveld tussen voormalige echtgenoten. Ouders vinden dat ze recht op hun kinderen hebben, ze slepen elkaar voor de rechter en procederen jarenlang over de inboedel, alimentatie en de omgang met de kinderen. ZEMBLA onderzoekt wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding.
Emeritus hoogleraar Opvoedkunde J. Hermanns: ‘Bij vechtscheidingen gaat het om winnen, de ander vernietigen, helemaal onderuit halen zodat je het prettige gevoel krijgt dat je gewonnen hebt.’ Daarbij wordt het belang van het kind vergeten. Dat blijkt uit deze ZEMBLA-aflevering waarin de 19-jarige Dara vertelt over haar ouders die uit elkaar gingen toen ze drie jaar oud was. Sindsdien hebben vader en moeder nooit meer een vriendelijk woord met elkaar gewisseld. Dara kan zich niet herinneren haar ouders ooit in harmonie te hebben gezien. ‘Het was in mijn moeders huis verboden om de naam van mijn vader te noemen.’ Vanwege de nooit opgeloste strijd tussen haar ouders, belandde Dara tijdens het tweede jaar van de middelbare school in een ernstige depressie.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 00-00-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101320592″ ]
[tab:Trailer]
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]
[divider/]