Zembla – Verslaafd aan je telefoon

Eerder toonde Zembla ons al hoe je ziek kan worden van je mobieltje. Dit keer in Zembla Internationaal een documentaire uit Canada over onze telefoonverslaving. Het digitale tijdperk is een walhalla voor de ‘informatie-junk’. Met de smartphone en de tablet kunnen we overal het internet op en raken langzaam dataverslaafd. De telefoon en tablet zijn altijd binnen handbereik; we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Terwijl we online zijn, verzamelen spionnen stiekem informatie over ons en verkopen dat aan de hoogste bieder. Maar ook dat weerhoudt ons er niet van te blijven surfen. Toch komt er langzaam een tegenbeweging op gang: mensen gaan op ‘data-dieet’. In Amerika kan dat kan nu zelfs in zogenaamde digi-afkickkampen. Zembla Internationaal onderzoekt: Waar eindigt onze verslaving aan data?

Een andere vraag die gesteld wordt is, wie krijgt straks toegang tot de gegevens die je online opzoekt? Als je iets opzoekt over bijvoorbeeld je gezondheid, kunnen die gegevens ook worden doorverkocht. Critici zijn bezorgd dat ook bijvoorbeeld een levensverzekering die gegevens kan kopen. Gaat het ooit zover komen?

Hier de link naar de docu: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/verslaafd-aan-je-telefoon