De IJzeren Eeuw Afl. 2: Een machtige weduwe – Johanna Borski

Na de succesvolle documentaireserie De Gouden Eeuw (2012) leggen we de focus nu op negentiende eeuw oftewel de De IJzeren Eeuw. Hans Goedkoop neemt in dertien afleveringen de kijker mee terug naar de 19e eeuw, de eeuw waarin een land tot stand kwam dat wij nog altijd herkennen, het begin van het moderne Nederland. Van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling.
Een splinternieuw koninkrijk – en geen cent te makken. Zo staat Nederland er voor in 1814. Willem I aan de slag, zijn natie moet mee met de andere Europese machten. Het land gaat op de schop, wordt klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Er komen kanalen, wegen, spoorlijnen… Alleen: hoe moet dit alles betaald worden? Telkens duikt daarbij op de achtergrond een vrouw op: Johanna Borski, weduwe van een vermogende bankier, bereid om risico’s te nemen die anderen niet aandurven.
Voor meer informatie over de serie, het tijdschrift en de tentoonstelling zie de website van npogeschiedenis.nl of bekijk hier alle afleveringen van de serie.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1226671″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=CSAXMMCyE_s
[tab:Informatie tentoonstelling]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=K0TWsSj7zeo
[tab:END]
[divider/]