Finding Benjaman

Het is een met regelmaat terugkomend concept in de tv en filmwereld, de hoofdpersoon wordt wakker en lijdt aan geheugenverlies. In real life komt het echter niet zo vaak voor dat iemand helemaal niks meer weet. In 2004 werd Benjaman Kyle wakker achter een Burger King restaurant in Georgia (Amerika), zonder kleren, zonder ID-bewijs of herinneringen. Al snel werd Benjaman gediagnosticeerd met Retrograde Amnesie, een vorm van geheugenverlies wat kan optreden na een ongeluk waarbij er hoofdletsel is opgelopen. Deze vorm van geheugenverlies houdt in dat mensen zich de momenten voor het ongeluk niet meer voor de geest kunnen halen. Het kan hier gaan over een lange tijdspanne, maar even goed enkel over de luttele seconden voor de “klap”.
Zonder ID kon Benjaman echter ook niet achterhalen wie hij nou eigenlijk was en zelfs de plaatselijke en nationale autoriteiten konden hem niet identificeren. In 2007 werd tenslotte de FBI erbij betrokken, maar ook die wisten hem niet te identificeren, met als resultaat dat Benjaman de enigste Amerikaanse burger in de geschiedenis werd die als vermist bekend staat, terwijl zijn verblijfplaats gewoon bekend is.
Naast het je aldoor afvragen wie je nu eigenlijk bent heeft het nog een groot nadeel voor Benjaman, hij kan niks, en mag niks.. Zonder sofi-nummer kan hij geen werk krijgen, kan hij niet overnachten in een daklozenopvang en kan zelfs geen boek bij de bibliotheek lenen. En aangezien de autoriteiten hem geen sofi-nummer willen geven omdat hij die wel moet hebben zit hij gevangen in een vicieuze cirkel, waar hij maar niet uit kan komen. Nu is er dan de laatste kans om hem een identiteit te geven.

[divider/]
[tab:Youtube versie]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=orn8cCycp1c
[tab:Vimeo versie]
httpvh://vimeo.com/34589969
[tab:END]

[divider/]