De Nederlandse tak van Vice dook in de wereld van het kraken anno 2014. In de jaren 60 was de opkomst van de kraakbeweging een logisch gevolg van de heersende woningnood in Nederland en werd het vrijwel door iedereen geaccepteerd. De Kraakbeweging groeide door de jaren heen enorm en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren tachtig. Tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980 liep het enorm uit de hand en ontstond een ware veldslag tussen politie en (sympathisanten van) de kraakbeweging. Veel mensen vonden dit te ver gaan, en een aantal vertrok uit de kraakbeweging.
Sinds de grote acties van de jaren tachtig is de kraakbeweging steeds kleiner geworden. In 2010 is in Nederland kraken zelf verboden en staat er een maximale straf van één jaar gevangenisstraf voor, als er geweld wordt gebruikt kan dit oplopen tot een maximale straf van twee jaar. Als gevolg van het kraken is er echter ook een soort van tegenbeweging ontstaan, het antikraak wonen.
Een van de grotere culturele kraakplekken was De Valreep, in Amsterdam wat daarvoor dienst deed als dierenasiel. Vanaf 2011 stonden er punkbands, kon je er yogalessen volgen en werden er diverse andere culturele activiteiten georganiseerd. Op dinsdag 17 juni van dit jaar werd De Valreep echter ontruimd. VICE kreeg van de krakers en de politie toegang om hun strijd van binnenuit vast te leggen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]

[tab:END]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Kraken Anno 2014: De Staat Wint Altijd”
  1. dat kraken is zo zinloos in 2014… vroeger kon het, nu is het volslagen kansloos gewoon. heel nederland walgt van vieze smerige krakers, je bereikt er niets meer mee. ze zeggen zelf dat ze ALTIJD verliezen, maar het alleen uit willen stellen……. dan heb je dus geen enkel doel voor ogen.

  2. “dat kraken is zo zinloos in 2014” Vrij zinloos om dit te schrijven. Ook is de mening van “heel Nederland” niet enkel verbonden aan uw redenering of mening. Laten we daar maar blij om zijn.
    Dat kraken verboden is, heeft al meer inhoud. Maar dat heeft meer te maken vanwege een feitelijk iets.
    Als kraken zinloos is, komt dat wellicht alleen voor wanneer er geen enkel voordeel uit gehaald zal worden. Ongeacht voor welke partij. Gezien de amusement, samenkomst en muzikaal tijdverdrijf, denk ik dat je dus niet kunt spreken over ‘het niet vinden van een voordeel’. Verder hoef ik niet erg intelligent te zijn om te zien dat er een doel is behaald. Misschien moet je de docu nog eens beter bekijken! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *