Kraken Anno 2014: De Staat Wint Altijd

De Nederlandse tak van Vice dook in de wereld van het kraken anno 2014. In de jaren 60 was de opkomst van de kraakbeweging een logisch gevolg van de heersende woningnood in Nederland en werd het vrijwel door iedereen geaccepteerd. De Kraakbeweging groeide door de jaren heen enorm en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren tachtig. Tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980 liep het enorm uit de hand en ontstond een ware veldslag tussen politie en (sympathisanten van) de kraakbeweging. Veel mensen vonden dit te ver gaan, en een aantal vertrok uit de kraakbeweging.
Sinds de grote acties van de jaren tachtig is de kraakbeweging steeds kleiner geworden. In 2010 is in Nederland kraken zelf verboden en staat er een maximale straf van één jaar gevangenisstraf voor, als er geweld wordt gebruikt kan dit oplopen tot een maximale straf van twee jaar. Als gevolg van het kraken is er echter ook een soort van tegenbeweging ontstaan, het antikraak wonen.
Een van de grotere culturele kraakplekken was De Valreep, in Amsterdam wat daarvoor dienst deed als dierenasiel. Vanaf 2011 stonden er punkbands, kon je er yogalessen volgen en werden er diverse andere culturele activiteiten georganiseerd. Op dinsdag 17 juni van dit jaar werd De Valreep echter ontruimd. VICE kreeg van de krakers en de politie toegang om hun strijd van binnenuit vast te leggen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]

[tab:END]

[divider/]